Avondklok

Maandagavond ging ik nog een eindje fietsen. Zoals gebruikelijk met onbekende bestemming. Er stond een stevige zuidwestenwind. Mijn pet had ik weer eens zó stevig op mijn hoofd geklemd dat ik tal van hallucinatoire ervaringen beleefde.

Van het één kwam het ander. Toen ik bij De Lier was dacht ik ‘Naaldwijk is ook niet zo ver’ en toen ik bij de Oranjesluis was dacht ik ‘het Staelduynse Bos is ook niet zo ver’. En toen ik in het Staelduynse Bos was dacht ik: ‘Hoek van Holland is ook niet zo ver’. En toen ik in Hoek van Holland was dacht ik: ‘hoe laat is het eigenlijk?’

Het bleek in Hoek van Holland kwart over acht te zijn. Dat zag ik op een klok, want tegenwoordig heb ik geen horloge meer. Klokkijken heeft geen zin omdat de tijd een minuut nadat je op je horloge hebt gekeken al niet meer klopt.

Wegwijzer in Hoek van Holland

Ons huis was nog 21 kilometer verwijderd van mijn tijdelijke standplaats. En over drie kwartier – zo bedacht ik nu – ging de avondklok in. Ik ben geen snelfietser en ik kijk niet op de kaart voor de kortste route: dus ik zou te laat binnen zijn…

Niet dat ik nu direct ongerust werd. Op coronasceptische sites wordt gesproken over spertijd en dat je in de gevangenis belandt als je je dan nog op straat bevindt, maar dat leek mij wat overdreven. Maar een beetje spannend was het wel.

Geheel in stijl fietste ik mijn eigen route en die bestond soms uit een blokje om vanwege mijn eigenwijzigheid en de onlogische wegen in het Westland. De bovenste lijn was de terugweg en zoals je kunt zien liep die niet rechtstreeks.

Wateringen: 21 uur, de avondklok gaat in

In Wateringen sloeg de klok 9 uur en begon de spertijd. Vanaf nu zou ik me onzichtbaar moeten verplaatsen. Ik verwachtte dat iedereen direct van de straat zou zijn, maar er waren nog tal van auto’s en fietsers onderweg, benevens een file aan maaltijdbezorgers. Dat zou dus ook een optie kunnen zijn: zo’n bak van een maaltijdbezorger op de fiets en je bent met je werk bezig…

Toch dacht ik dat ik verderop – in de Vinexlocatie Wateringse Veld – wel de enige verkeersdeelnemer zou zijn, maar er bleef maar verkeer, waaronder vooral veel fietsers zonder licht. Die wilden waarschijnlijk onder de radar van de politie blijven. Ook in Rijswijk was nog allerlei verkeer onderweg. In Rijswijk Buiten was minder verkeer, daar werden voornamelijk honden uitgelaten.

In Delft koos ik voor de zekerheid voor een stille fietsroute, daar kunnen geen auto’s komen en dus ook geen politie-agenten. Bij het station viel er niet meer aan te ontkomen, ik moest weer door drukkere straten. En ja hoor, niet één, niet twee, maar drie politieauto’s. Ik dacht dat mijn fietstocht alsnog 95 euro ging kosten.

De eerste auto bleek achter een automobilist aan te zitten, de tweede auto sloeg af en kruiste niet mijn pad en de derde auto reed gewoon voorbij. Heb ik nu 95 euro uitgespaard en mag ik daar iets leuks voor kopen? Of is dat een budgettair verkeerde voorstelling van zaken? 

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

4 gedachten over “Avondklok”

  1. Volgens mij heb je €95 verdient en mag je die in één keer chartaal pinnen. En dat geld vervolgens gebruiken voor aankopen die niet de directe goedkeuring van Tineke hebben. En als het op is weer zo’n fietstochtje. Zo levert onvrijheid vrijheid op.

  2. Je zou in navolging van de minister van justitie zelf een leuk doel kunnen bedenken om het boetebedrag aan te besteden. Zeg ook nog even dat het je spijt. En klaar is Henk. Zand erover.

  3. *Beste Henk*

    *Gelet op de gereflecteerde eigenwijzigheid in combinatie met de* hallucinatoire* ervaringen vanwege het fietsen op onlogische wegen, ben ik van mening dat je die euro 95 aan het goede doel Henk zou mogen besteden. Daarbij zou ik aan je vrouw niet vooraf toestemming, edoch achteraf vergiffenis vragen. Vertel erbij dat deze keer niet bent wezen rellen. Ik vermoed ze dan over haar hart zal strijken.*

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: