Ochtendgloren

Toen we in Alkmaar woonden stapte ik regelmatig om een uur of vier 's morgens op de fiets om de zonsopkomst te vangen. Ik ben ook wel eens rond middernacht op de fiets gestapt, maar dat deed ik later niet meer.

Die goede gewoonte heb ik in Delft grotendeels laten varen. Deels omdat mijn dagritme verschoven is, voor een ander deel omdat we in Delft minder temidden van het platteland wonen. Minder open ruimte betekent ook minder zicht op de zonsopkomst.

Maar zaterdag was het zo ver. Ik stapte om vijf uur ’s morgens op de fiets. De laatste studenten fietsten naar huis. En ik ging een rondje fietsen. Op dat moment kriekte de dag al. Het daagde in het oosten.

Berkelse Zweth bij Oude Leede

Op de foto zie je de Berkelse Zweth, een watertje dat tussen de Schie en de dorpen Berkel & Rodenrijs watert. Het ziet er allemaal heel ‘natuurlijk’ uit, maar vergis je niet: het is een smal reservaat temidden van een snelweg, een snelweg in aanleg en alsmaar uitdijende bedrijventerreinen.

Langs het water loopt een smal en onverhard pad. Dat heb ik ooit in de blog-annalen beschreven omdat ik daar neergestort was vanwege diepe blubbersporen. Dat valt overigens zacht.

Molen de Valk bij Oude Leede

De tweede foto werd twee kilometer verderop genomen bij molen De Valk. Deze molen pompte het water rond de weilanden en later de tuinderijen van Berkel weg. Deze zomer is dat niet nodig. Molen de Valk is antiek, hij dateert van rond 1750. Rond de molen verdwijnt het laatste oorspronkelijke agrarische gebied, het wordt allemaal recreatie-en bosgebied als buffer tussen Rotterdam en de kassengebieden van Pijnacker.

Ondertussen kwam de zon boven de horizon. Het beloofde weer een warme dag te worden. 

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

Eén gedachte over “Ochtendgloren”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: