Henk aan de wandel

De mensen denken wel eens dat ik alleen maar fiets. Eigenlijk hebben die mensen ook wel gelijk. Maar soms waag ik me aan een wandeling. In de vakantie hebben we zelfs meerdere wandelingen gemaakt.

In de vakantie bleek ik opeens door mijn zool te zijn. Ik was dus een halve zool. Dat ‘opeens’ moet je natuurlijk met een korrel zout nemen. Het viel me in de zomer pas op. De schoenen waren trouwens al meerdere malen verzoold, maar na tien jaar waren ze toch echt aan vervanging toe. Anders dan minister Hugo de Jonge val ik niet op door opvallend schoengebruik. Ik kocht ook weer identieke schoenen. Dan weet je tenminste dat ze passen.

In mijn hoedanigheid als Hulpsinterklaas geef ik altijd als eerste aan een autistische man een doos. Daar zitten schoenen in. Hij loopt vervolgens naar zijn kamer, trekt de oude schoenen uit en de nieuwe schoenen aan en gooit dan de oude schoenen in de prullenbak. Het nieuwe jaar kan beginnen. Zoiets dus, maar ik deed er tien jaar over.
Straat in Tolkamer

Ik had dus nieuwe schoenen. Dus trok ik meteen ook maar de stoute schoenen aan: we gingen aan de wandel. Het doel was de Bijlandse Plas. Om daar te komen moesten we eerst een eind fietsen. En omdat het warm was besloten we om pas in de loop van de middag op de fiets te stappen. We passeerden Oud-Zevenaar, Aerdt, Herwen en Lobith en belandden rond zes uur in Tolkamer, dat door veel mensen ten onrechte Lobith wordt genoemd.

Vervolgens denken die mensen ook nog eens dat de Rijn bij Lobith ons land binnen komt, maar dat is niet waar. De Rijn stroomt bij Spijk ons land binnen en aan de overkant van het water bij Millingen. Aan de overkant van Tolkamer ligt nog steeds Duitsland. 
Scheepswerf de Hoop

Je kunt een rondje om de plas lopen en dat hebben wij dan ook gedaan. We ontstegen de fiets in Tolkamer. Daar vandaan liepen we in westelijke richting langs scheepswerf De Hoop. Naast deze scheepswerf ligt een klein Tuindorp, dat rond 1930 gebouwd werd voor de werknemers van de scheepswerf. Dat soort projecten: dat vind ik (ook vanuit architectonisch oogpunt) altijd interessant.

Tuindorp bij Tolkamer

Daarna liepen we over de dijk langs de Rijn in westelijke richting. Je komt dan over een baileybrug die de open verbinding tussen de Rijn en de Bijlandplas overbrugd. In dit gedeelte bevinden zich de meeste recreatieve gedeelten, maar die lagen tijdens onze wandeling allemaal voor Pampus: er was geen kip te zien, laat staan een mens.

Zicht vanaf de Baileybrug op de Bijlandse Plas

Baileybruggen zijn bruggen die oorspronkelijk tijdens de Tweede Wereldoorlog ontwikkeld zijn voor de genietroepen. De bedenker was Donald Bailey die als hobby bruggen bouwde. Zijn ontwerp werd overgenomen door het Britse leger. Er zijn duizenden van die bruggen gebouwd en je kunt ze vervolgens afbreken en snel elders weer opbouwen. Sommige van deze noodbruggen liggen al meer dan een halve eeuw tijdelijk te zijn.

Het eerste deel van de wandeling is niet erg spannend, je loopt voornamelijk over het asfalt en tussen hagen van bomen. Af en toe heb je uitzicht over de Rijn.

Na de brug loop je noordwaarts en dan kun je min of meer je eigen weg kiezen. Over het fietspad, over een platgetreden spoor door het gras of gewoon door het gras. Je hebt hier mooi zicht op de plas met op de achtergrond de heuvels van Hoch Elten.

Het noordelijke deel van de plas is het meest mooie deel, maar het blijft wel een kunstmatig aangelegde plas. Zo’n vloeiende boog van het water vind je niet bij natuurlijke plassen. Maar we zagen tal van mooie bloemen en planten en een kudde grazende koeien die zich niets van onze aanwezigheid aantrokken.

De oostzijde van de wandelroute gaat deels over een nieuwe en recht aangelegde dijk. De hedendaagse medewerkers van Rijkswaterstaat hebben waarschijnlijk weinig fantasie. Ze maken recht wat ook best een beetje krommer had kunnen zijn. Maar we genoten van het mooie licht en van de ondergaande zon.

Toen we terug waren in Tolkamer bleek dat we 9 kilometer hadden gelopen. Het was een goede oefening om de nieuwe schoenen in te lopen. Ik trok die stoute schoenen dus ook maar even uit om mijn voeten even een adempauze te gunnen. Daarna fietsten we in het schemerdonker terug naar ons vakantieadres. Onderweg aten we af en toe een vlieg. 

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

3 gedachten over “Henk aan de wandel”

  1. Tien jaar doen met een paar schoenen vind ik netjes. Ik heb net mijn favoriete schoenen opnieuw laten verzolen en dan kunnen ze hopelijk weer vijf jaar mee.
    Een mooie wandeling al durf ik te wedden dat die vliegen de honger niet volledig hebben gestild 😉

  2. Wat een mooie wandeling en ik gok dat je schoenen na zo’n stuk ook goed zijn. Heb de brug opgezocht, leuk! Ik snap ook precies wat je waardeert aan tuindorpen. Ik kom er binnenkort op terug in een blog. Ander dingetje meneer Bailey jatte het idee van zijn brug, pleegde plagiaat schijnbaar. Maar zijn brug was beter en dus gebruikt het leger zijn brug.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: