We gaan Schelden (2)

We fietsen over de verkeerde weg Kruiningen uit, maar rampzalig is dat niet. Het is alleen even om. We lopen - of liever gezegd: fietsen - onszelf namelijk vast op het Kanaal door Zuid-Beveland. 

De mensen vragen wel eens: “Wat heeft het Kanaal door Zuid-Beveland voor nut?” De schepen konden toch ook via het Kanaal door Walcheren varen.? Ja, dat konden zij. Maar het was een eind om, vonden de schepenen van de Antwerpse haven. Dus werd er vanaf 1850 een kanaal door Zuid-Beveland gegraven. Omdat men maar kleine schepjes had was het kanaal pas in 1866 helemaal uitgegraven. En…. het werd één van de drukst bevaren kanalen van Nederland.

Nóg was het voor de schepenen van Antwerpen niet genoeg. Er moest een nieuw kanaal komen. Dat werd het Schelde-Rijnkanaal, dat in 1975 klaar was. Daarmee verviel de eertijds belangrijke havenplaats Hansweert tot de bedelstaf. Maar niet getreurd. Het Kanaal door Zuid-Beveland werd verbreed en er konden voortaan fikse joekels van schepen doorheen. Momenteel is het weer een belangrijk kanaal en er passeren jaarlijks zo’n 40.000 schepen de sluizen van Hansweert.

Brug over het Kanaal door Zuid-Beveland

Dit alles ter inleiding op de preek van vandaag. Als fietser kun je de route inkorten door het pad over de sluizen bij Hansweert te nemen. En dat deden wij zodat we op tijd bij de aanlegsteiger van de veerpont naar Perkpolder waren. Deze veerpont (de Atol) vaart op enkele dagen in de week in de maanden juli en augustus. Zo ook vandaag om 10 uur en wij vroegen aan de schipper of we mochten overvaren. Dat mocht.

Hansweert

Een kwartier later waren we buitengaats. Dat was te merken aan de woelige baren. Die werden niet veroorzaakt door de harde wind, maar door de enorme zeereuzen die vanuit Antwerpen richting de Noordzee voeren. In omgekeerde richting was het stil. Mogelijk is er op de Westerschelde eenrichtingsverkeer ingesteld.

De veerpont heb ik al zo’n tien maal genomen en ook beschreven, want het is toch eigenlijk wel mijn favoriete oversteek per veerpont in de Lage Landen. Bovendien is in al die jaren de prijs van de oversteek en de koffie met appelgebak niet verhoogd, zodat er van inflatie geen sprake is. Wel was de oversteek nu dubbel zo duur omdat Tineke mee was. Samen tellen we voor twee.

Veerpont De Atol

Met de veerpont kun je ook zeehonden spotten. Spotten is meestal niet zo goed, maar deze keer mocht het. Ik heb ook een keer meegemaakt dat er as verstrooid werd vanaf de veerpont. Aan die mogelijkheid bij veerponten had ik niet eerder gedacht. Ik hoef overigens later niet verstrooid te worden, dat ben ik nu al.

Op de Westerschelde

Na bijna een uur waren we in de haven van Perkpolder. Ooit was dit een erg drukke haven, vanwege het drukke autoveer. Nu is het er één en al rust. Maar dat is slechts schijn. Er wordt gewerkt aan een kolossaal recreatiepark. Geef het volk brood en spelen en het zal tevreden zijn, aldus de Romeinse schrijver Juvenalis (rond 100 na Christus). Juvenalis bedoelde dit sarcastisch, maar dat had de keizer niet door anders had het hem de kop gekost.

De op één na vorige keer strandde de veerpont vanwege de te lage waterstand en de vorige keer vanwege een defecte boegschroef. Deze keer legt de pont in één keer stevig aan aan vaste wal in Zeeuws Vlaanderen.  

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

Eén gedachte over “We gaan Schelden (2)”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: