Omgekeerde chronologie

'Liegen' is een ingewikkelde bezigheid. Als je één keer liegt valt dat misschien nog wel te overzien. Maar als je een heel net van leugens om je heen hebt opgebouwd, zie dan nog maar eens het overzicht te bewaren.

Dat liegen complex is wordt bewezen door pathologische leugenaars, mensen die het ene gat met een leugen moeten dichten met het andere gat. Zoals de man die beweerde dat hij gezagvoerder bij de KLM was en die jarenlang voor zijn vriendin (en later zijn vrouw) de schijn op had moeten houden. Zijn vrouw heeft later een boek over haar (inmiddels ex) geschreven.

Een verhoortactiek bij mensen die een heel net aan leugens hebben opgebouwd is dat van de omgekeerd chronologie. Ik heb dat in een documentaire een keer gezien bij een man die beweerde hij dat ‘arts’ was. Dat ging als volgt.

Stel dat je twijfels hebt bij de CV van een persoon. Hij heeft alles goed op papier gezet, zijn CV ziet er vlekkeloos uit en hij is ook nog eens drie maanden hulpverlener voor Artsen zonder Grenzen in Cambodja geweest. Maar ergens speelt je ‘pluis-niet-pluis gevoel’. Die CV heeft de man (m/v) prima uit zijn hoofd geleerd. Maar als je de vragen in omgekeerde chronologische volgorde gaat stellen blijkt het opeens ingewikkeld te zijn om het goede antwoord te reconstrueren.

Dan vraag je niet hoe iemand vertrok bij organisatie X en waarom hij solliciteerde bij organisatie IJ. Nee, je zegt: ‘U werkte bij organisatie IJ, vertelt u nog eens, wat deed u ook alweer daarvoor? En sloten die banen een beetje op elkaar aan?’

Mensen denken in de tijd vooruit. Daar bereiden ze zich ook op voor. Achteruit moeten vertellen is veel ingewikkelder. Denk alleen maar eens aan het achterstevoren moeten benoemen van een telefoonnummer.

Omdat je bij het liegen al je aandacht er bij moet houden om niet door de verbale mand te vallen heb je weinig ruimte over om het verhaal voor jou passend in omgekeerde volgorde te vertellen. 

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

Eén gedachte over “Omgekeerde chronologie”

  1. Gezagvoerders bij de KLM verdienen niet onaardig. Maar ze zij ook vaak op pad.
    Dat roept bij mij de vraag op waar de betreffende man zijn geld verdiende en waar hij nachten “overbleef”.
    En hoe zat het met die goedkoop stand by tickets? Of werkte hij wel bij de KLM maar niet als vliegenier?
    Dat zal allemaal wel in dat boek te lezen staan. Maar doet die exe van hem daarin ook een beetje aan navelstaren over hoe dom je kunt zijn om je jarenlang om de tuin te laten leiden? Of maakte liefde blind?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: