Overschatting bij narcisme

De 'overt' narcist probeert voortdurend bevestiging te krijgen hoe goed hij is. Deze vorm van narcisme wordt ook wel het grandioze narcisme genoemd. 

Dat iemand naar goedkeuring zoekt is op zichzelf niet vreemd. We hebben allemaal af en toe bevestiging nodig. Het probleem bij deze vorm van narcisme is dat men zijn eigen mogelijkheden enorm overschat. Een psycholoog (Morf, 2011) die over dit onderwerp schreef noemt narcisme zelfs een vorm van verslaving waar je onbehandeld nooit vanaf komt. Een ander (Raskin) noemt narcisme een ongezonde vorm van coping waarbij de persoon in kwestie zijn eigenwaarde probeert te ontlenen aan het gegeven dat hij zo grandioos is.

Het is opmerkelijk dat narcistische mensen hun bevestiging niet zoeken in warmte, sociaal contact, zorg voor elkaar en verbondenheid), maar in prestatie, competitie en het uniek-zijn.

Interessant is in dit opzicht het gegeven dat narcistische mensen zichzelf intelligenter vinden dan anderen. Anderen geven ze gemakkelijk het etiket dat ze ‘dom’ zijn. Maar toen een groep mensen met narcisme (en met dit type uitspraken) met vergeleken met de groep die ze beoordeelden bleek dat de IQ’s in beide groepen even hoog lagen.

Als iemand met narcisme werd geconfronteerd met deze uitkomst werd dit niet erkend. De persoon in kwestie had zijn dag niet, had pech, of de vragen waren niet op de goede manier gesteld.

Ook op andere gebieden van het leven vonden mensen met narcisme dat ze beter presteerden dan anderen. Ze vonden zichzelf niet alleen intelligenter, maar ook socialer en meer betrokken op de samenleving en ze hadden ook meer creatieve verdiensten en gaven. Toen dit in de praktijk getoetst werd bleek het allemaal niet te kloppen. Oftewel: mensen met narcisme overschatten zichzelf en ze onderschatten andere mensen.

 Uit: Journal of Personality and Social Psychology, Vol 103, nr 5, 2012

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

Eén gedachte over “Overschatting bij narcisme”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: