Naar de bollen (2)

De inwoners van Wassenaar stinken een uur in de wind. Ze vinden wassen naar. Omdat ik geen corona heb gehad is mijn reukorgaan nog intact. Dus dat wordt afzien.

Omdat ik helemaal geen doel heb gesteld heb ik ook geen route in mijn hoofd. Ik fiets maar wat zigzaggend door Wassenaar. De gemeente heeft een dure naam, en dat is niet ten onrechte. In een deel van de plaats hebben de bewoners van vrijstaande villa’s zich verschanst achter hoge hekken met alarminstallaties. Het lijkt me niet zo’n prettig bestaan, als je zo moet leven. Alleen al het gedoe van het aan-en uitzetten van de alarmen lijkt me een alarmerende bezigheid.

Het bestuurscentrum van de gemeente Wassenaar

Er zijn ook tal van consulaten in Wassenaar gevestigd en er wonen heuse ambassadeurs. Er is ook een HEMA, waar het vier uurtje twee euro kost.

De duurste woning die te koop staat kost ruim 5 miljoen euro, maar dan heb je ook 775 vierkante meter aan leefruimte en zes badkamers. Mooi is het huis niet, het is meer een platte doos met inpandige garage voor zes auto’s. Je hebt het in zo’n groot huis zó druk met stofzuigen dat je niet meer aan werken toekomt.

Sociale woningbouw in Wassenaar

Maar ook Wassenaar deed in het verleden en mogelijk ook nog in het heden op beperkte schaal aan sociale woningbouw. Zo trof ik een aardig hofje aan uit de jaren ’20, dat onlangs nog is gerenoveerd.

Het oude dorp Wassenaar oogt dorps. Eigenlijk net zoiets als Blaricum. Het oude dorpse wordt gekoesterd. Net zoals in het Gooi kwam ook Wassenaar tot bloei door de aanleg van een spoorlijn.

Het dorpse centrum van Wassenaar

Zoals rijke Amsterdammers op de Gooise Heide gingen wonen totdat bijna de hele heide bebouwd was, zo gingen rijke Hagenezen in Wassenaar wonen. De spoorlijn bestaat overigens niet meer: het was de eerste geëlectrificeerde spoorlijn van Nederland, het zogenaamde Hofpleinlijntje van Rotterdam naar Scheveningen.

Je kunt in Wassenaar o.a. de Landgoederenroute fietsen. Dan fiets je langs landgoederen. Overal zitten de hekken dicht, maar in de winter kun je tussen de bomen door af en toe een groot huis zien liggen.

Ik kies mijn al zigzaggend mijn eigen route. In het zuidoosten fietste ik Wassenaar binnen en in het noordoosten fiets ik er weer uit. Dan valt op hoe dorps de plaats af en toe is.

In het noordwesten lag vroeger het vliegveld Valkenburg. Hier wordt een nieuwe Vinex-locatie gebouwd, binnen de gemeentegrenzen van Katwijk. 

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: