Narcisme bij vrouwen (2)

Bestaan er ook vrouwelijke narcisten? Er wordt door sommige auteurs beweerd dat de verhouding v/m ongeveer 40/60 is. Alleen kleurt het narcisme bij de vrouw wat anders dan bij de man.

Voor de eerste twee kenmerken: zie het blog van gisteren.

Een derde kenmerk van narcistische vrouwen zou zijn dat ze bij voorkeur meer zwakke, meer kwetsbare mannen uitzoeken. Die kunnen ze namelijk de baas. Een man die zelfverzekerd is vormt een te grote bedreiging.

Gaat de man in therapie en komt hij daar sterker uit, dan ontstaan er problemen in de relatie. Het evenwicht (dat bestond uit ongelijkheid) wordt verstoord. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat de man ook gaat bepalen hoe het zit.

Het ingewikkelde is dat veel onzekere mannen gevoelig zijn voor het zielige verhaal dat de vrouwelijke narcist op hen doet (bijvoorbeeld het verhaal over de ex, of over het hopeloze gezin waar ze in is opgegroeid).

Let wel: er zijn exen die mishandelden, er zijn disfunctionele gezinnen waarin kinderen niet gezond opgroeien, die verhalen moeten ook verteld kunnen worden. Maar hier heeft het verhaal niet de functie van het emoties delen, maar van het jezelf centraal stellen en ondertussen de ander emotioneel vastbinden.

Kenmerken die genoemd worden bij vrouwelijke narcisten:

 • Geen tegenspraak, dan voelt ze zich aangevallen en volgt de tegenaanval.
 • Jij moet volledige aandacht aan haar geven en geen aandacht voor jezelf wensen en vragen.
 • Haar voortdurend complimenteren, zeggen wat ze goed doet… zelfs als ze vrijwel niets doet
 • Eist bewondering, respect en vertrouwen zonder het zelf te bieden.
 • De relatie is ongelijkwaardig, zij moet krijgen wat ze wil, jij moet verdienen maar zal het nooit krijgen.
 • Ze wil altijd het laatste woord, zal altijd gelijk willen hebben.
 • Nooit ligt iets aan haar en nooit heeft zij aandeel in iets.
 • Je zult haar moeten gehoorzamen, je hebt niets in te brengen.
 • De dingen moeten op haar manier gaan, dit dwingt ze af door elke andere manier steevast te weigeren.
 • Gevoel en emotie zoals in gewone relaties daar is bij haar geen plaats voor.
 • Ze zegt en vraagt nooit direct om de mogelijkheid trachten te ontnemen dat haar toegeschreven kan worden dat zij het wilde.
 • Ze manipuleert tot het doen van dingen. Als het gedaan is zal ze anti waardering uitten als aanzet voor het volgende wat ze wil.
 • Is bang voor echte intimiteit, dus kom je te dichtbij, dan stoot ze je af en is er te veel afstand in haar optiek, trekt ze je weer aan. Een ontregelend liefdesspel. Het aantrekken en afstoten spel begint al vroeg in de relatie.
 • Seks is gevoelloos, er is geen interactie, ze zal je zelden aankijken. Het is seks, geen liefde bedrijven.
 • Ze wil altijd de sterke zijn, het gevoel afhankelijk te zijn van een man verdraagt ze niet, dus gaat ze overheersen.
 • Dat een man inbreng heeft, iets wenst of graag wijzigt is voor haar bedreigend. Die inbreng zal ze direct en hard afstoten waardoor je vaak al niet meer durft.
 • Bij haar loop je voortdurend op de tenen.
 • Lokt en veroorzaakt met en door haar gedrag veel conflict uit en wijst de vinger naar de ander.
 • Wanneer ze door heeft dat je haar gedrag doorziet start devaluatie en brengt ze je zonder schroom, schaamte en schuldgevoel in diskrediet bij de hele omgeving.

Het ligt allemaal aan de partner

De vrouw met narcisme neemt geen enkele verantwoordelijkheid voor wat ze veroorzaakt. Ze toont geen berouw. Alles ligt aan andere, nooit aan haar, ze heeft zelfs geen aandeel in iets.

Klagen over de partner

Na een tijdje zullen vrouwen met narcisme de omgeving bombarderen met verhalen over een slechte relatie. Daarbij houdt ze zichzelf subtiel buiten schot. Dit heeft dezelfde werking als haar verleiding met slachtoffer verhalen aangaande exen. Ze manipuleert de omgeving op zelfde wijze als ze haar potentiële partner, er word medelijden gewekt en de omgeving gaat meeleven met deze zielige vrouw.

Het slachtoffer krijgt vaak geen kans zijn verhaal te doen of word niet serieus meer genomen na alle hem slecht makende verhalen van deze vrouw. Vaak tracht een slachtoffer zijn verhaal ook niet te doen, of hij is te verward geraakt om het te kunnen of hij beseft hoe gemanipuleerd de omgeving is en waagt zich er niet aan.

De inhoud van deze beide blogs heb ik ontleend aan de website over 'de zielige narcist'.

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

5 gedachten over “Narcisme bij vrouwen (2)”

 1. “Voor wie het hebben ondergaan behoeft geen uitleg.
  Voor die het niet ondergingen is geen uitleg”.

  Prachtig hè deze zin op de site van “de zielige narcist”.

  Dankjewel Henk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: