De W is van Welkenraedt

Helemaal in het oosten van België ligt Welkenraedt. Onder de gemeente Welkenraedt valt ook de plaats Henri Chapelle, het hoogtepunt van verschillende fietstochten door het oosten van België. Die plaats ligt op 340 meter hoogte.

Fiets je vanuit Henri Chapelle naar Welkenraedt, dan gaat het gezwind, mits je je pet stevig op je hoofd hebt verankerd. Het kost weinig moeite om hier boven de 50 km. per uur te fietsen. En dan kom je ook nog eens op het idee dat een fietshelm misschien een beter idee is dan een pet.

Er wordt in Welkenraedt Diets gesproken (plat Limburgs). Dat is opmerkelijk, omdat de plaats officieel franstalig is. Het onderwijs is er grondwettelijk toegestaan in drie talen; Frans, Duits en Nederlands.

Bij station Welkenraedt

Welkenraedt ken ik vanwege het grensstation van de trein richting Duitsland. Maar de plaats had ik nog nooit gezien. Welkenraedt is zo’n plaats die karakteristiek is voor de chaos bij de inrichting van het land in België. Dwars door de plaats loopt een drukke verkeersweg. Het verkeer is er zeer chaotisch en dat geldt ook voor de bebouwing langs de weg. Van enig toezicht op de vraag wat er gebouwd wordt lijkt geen enkele sprake te zijn: ieder bouwt wat hem goed lijkt in eigen ogen. Dat geldt ook voor het winkelbestand.

De drukke weg door Welkenraedt is deels geplaveid met zand, losliggende steenslag en glas. Er is een onvoorspelbare fietsstrook waar soms auto’s op staan geparkeerd en soms moet je opeens een scherpe bocht maken. En dat alles gaat richting de autosnelweg over in een kolossaal bedrijventerrein met ook meubelzaken, Mc Donalds en supermarkten.

Het is allemaal zó lelijk dat het bijna weer mooi wordt... Een beetje meer architecturale schoonheid zou de plaats sieren. 

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: