Werkgeheugen

Patiënt HM is bij psychologen die zich gespecialiseerd hebben in neuropsychologisch onderzoek heel bekend geworden.

HM was een man met niet-aangeboren hersenletsel. Hij kon zich weinig herinneren. De informatie werd niet opgeslagen in zijn lange termijn geheugen. Je kon hem dagelijks tegen komen en iedere dag wist hij niet wie je was. Wél onthield hij de namen van mensen die hij kende voordat zijn hersenen beschadigd raakten.

Het wonderlijke was dat hij wel prima sommen kon maken. Hij was ook in staat om nieuwe vaardigheden te leren. Maar als je hem zou vragen hoe hij iets geleerd had, dan had hij werkelijk geen enkel idee. Uit de onderzoeken die bij hem gedaan werden leerden neuropsychologen dat er kennelijk allerlei vormen van geheugenopslag zijn.

Wat doet je werkgeheugen?

De sommen kunnen maken heeft te maken met het werkgeheugen. Dat is de tijdelijke opslag om iets te kunnen verwerken. Als ik 12 min 5 plus 17 min 9 moet uitrekenen doe ik een beroep op mijn werkgeheugen. Het is meer dan alleen mijn geheugen. Twaalf min vijf heb ik misschien ook wel gewoon in mijn geheugen zitten. Maar nu moet ik verschillende gegevens bij elkaar verzamelen en zien te onthouden. Werken met je geheugenfuncties is dat dus eigenlijk.

Hoe ouder je wordt, hoe moeilijker het wordt om met verschillende dingen tegelijk aan de slag te gaan. Je lange termijn geheugen doet het nog wel. Je hebt daar ontzettend veel informatie opgeslagen. Maar het korte termijn geheugen kan minder aan. Het lijkt op een computer met opstartproblemen. Er kan minder tegelijk, de dingen moeten één voor één verwerkt worden.

In mijn PC is inmiddels een groter werkgeheugen ingebouwd. Maar ik heb nog niet gevonden hoe ik het werkgeheugen onder mijn kalende schedeldak verder uit zou kunnen breiden.

Het werkgeheugen is ontzettend belangrijk voor ons dagelijks functioneren. Als ‘het’ ‘het niet goed doet’ springen er per leeftijdsgroep bepaalde zaken uit die maken dat je tegen bepaalde zaken aan gaat lopen. Dat heeft niet met intelligentie (sec) te maken, maar wel met het kunnen plannen en overzicht hebben. Wie niet kan plannen heeft ook niet veel aan een fantastisch IQ.

Signalen bij schoolkinderen

Voorbeelden van signalen die te maken kunnen hebben met een haperend werkgeheugen bij scholieren zijn bijvoorbeeld:

– niet zonder aansturing aan het huiswerk kunnen beginnen,

– een kamer niet op kunnen ruimen omdat je niet weet hoe je dat moet organiseren

– geen idee hoeveel tijd je voor iets nodig hebt

– de dag niet overzien en dus bijvoorbeeld steeds vergeten de goede boeken en de gymspullen mee naar school te nemen

– een opgave lezen, maar geen idee hebben waar je moet beginnen.

Mocht je een puber in huis hebben die al deze kenmerken vertoont: het is ook wel een beetje kenmerkend voor pubers…

 

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: