Rondvaart

Donderdag was er familie op bezoek. Heerlijk bijgepraat en Friese jeugdherinneringen opgehaald.

En natuurlijk ook Delft laten zien. De laatste keer in Alkmaar maakten we een stadswandeling en een rondvaart. En ook nu kozen ze voor een wandeling met rondvaart. Zoek de verschillen…

Een voordeel van de herfst is dat de bomen kaal worden en je dus de gevels beter kunt zien vanaf het water. Wat er onder water te zien was konden we alleen maar voelen. Twee keer raakte de rondvaartboot vast op een verdronken fiets.

Delft had vroeger tientallen brouwerijen en dertien kloosters. En mensen die creatief met belastingen om gingen. Zo heeft één van de huizen geen voordeur. Hij ging altijd achterom en hoefde daarom weinig belasting te betalen. Er is ook maar één ouder huis met een balkon aan de voorzijde. Dat is een huis in Jugendstil. Vóór die tijd stonken de grachten soms zó erg dat niemand aan de voorzijde wilde zitten. En meer van dat soort anekdotes krijg je te horen als je met fluistermotor door het water glijdt.

Een studenten-schippers kunnen tussendoor nog allerlei verhalen vertellen over het studentenleven, waarin het bier nog altijd een aanzienlijke rol schijnt te spelen. Een kwart van de inwoners van Delft is student, en de Studentenpartij heeft vier zetels in de gemeenteraad. Volgens de schipper telt één van de studentenhuizen telt 29 kamers, maar slechts één badkamer. Maar er is wel een eigen biertap.

Op de foto een paar plaatjes van een rondvaart door Delft.

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.