Ontwikkelingsprofiel (1)

Als een persoon vastloopt, in hoeverre is hij dan behandelbaar? Meestal wel, maar niet altijd.

Regelmatig heb ik bij mijn cliënten geadviseerd om een bepaald onderwerp te laten rusten. Het ‘oprakelen’ zou teveel onrust veroorzaken. Dat was met de kennis van toen. Inmiddels zijn er nieuwe behandelmethoden, zoals EMDR. En toch moeten we ook dan nog een afweging maken. Weegt de tijdelijke onrust op tegen het perspectief voor de toekomst?

In de psychotherapie is bekend dat patiënten zelfs psychotisch kunnen worden tijdens de behandeling. Meestal niet in de behandelkamer, maar in de eigen omgeving. Er zijn ook mensen die suïcidaal worden. Anderen vertonen grensoverschrijdend gedrag. Het komt ook voor dat iemand voorgoed arbeidsongeschikt wordt.

Ooit moest ik een training volgen, maar voordat ik die training mocht volgen werd ik eerst grondig aan de tand gevoeld. Er waren namelijk mensen die nogal in de bonen waren geraakt door die training. Hij bleek te confronterend. Ik mocht meedoen en heb het overleefd, inclusief diploma. 

Om een inschatting te kunnen maken of de patiënt behandelbaar is kan het zogenaamde ´Ontwikkelingsprofiel´ (R.E. Abraham) worden ingezet. Je kunt dan ook kijken of de patiënt meer gestructureerd moet worden behandeld (duidelijke regels en afspraken, de gesprekken kaderen) of dat hij juist de ruimte moet krijgen om zich vrij te uiten. Het eerste is nodig bij borderline-problematiek, het tweede wordt geadviseerd bij neurotische problemen.

Een ervaren therapeut kan op voorhand vaak wel een inschatting maken, maar het ‘ Ontwikkelingsprofiel’ biedt handvatten voor een betere onderbouwing.

Het ‘ Ontwikkelingsprofiel’ biedt ook zicht op de vraag of er sprake is van een innerlijk conflict of van een tekort. Een innerlijk conflict kan worden opgelost, een tekort maakt dat iemand niet in staat is om een bepaalde behandeling te kunnen ondergaan.

Conflict of tekort?

Van een conflict is sprake als een persoon intra-psychische conflicten ervaart als gevolg van tegenstrijdige wensen. Bijvoorbeeld: je wilt graag horen dat je je werk goed doet, maar niemand zegt ooit tegen jou dat je als werknemer gewaardeerd wordt. Tegelijkertijd wil je ook niet vragen aan anderen of je je werk goed doet, want je wilt ook niet afhankelijk zijn of lijken van het oordeel van anderen.

Mensen met deze problematiek hebben voldoende ik-sterkte om een behandeling aan te kunnen. Ze kunnen zichzelf afwegingen maken en ze zijn in staat om in nuanceringen te denken.

Bij een tekort is sprake van een handicap. De persoon is onvoldoende in staat om naar zichzelf te kijken. Het denken is zwart-wit. Een nuancering (‘ dit doe je goed, maar dat kan beter’) wordt als afwijzing gezien.

Meneer D komt een uur te laat op de afspraak. De therapeut heeft nu geen tijd meer voor hem. Meneer D is woedend. De hele tijd al had hij het gevoel dat zijn behandelaar niet te vertrouwen was. Nu blijkt toch maar weer dat hij gelijk had. 

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

3 gedachten over “Ontwikkelingsprofiel (1)”

    1. En hier de vermiste reactie van janvlek47: Ik neem aan dat in Henk’s geval sprake was van een in de jaren ’60/’70 zo populaire “Sensitivity Training”. Waarbij (z)onder leiding van een bekwame trainer of therapeut psychiatrisch gestoorden elkaar de maat namen elkaar “confronteerden”. Culminerend in de “hot seat” à la Fritz Perls, waarbij het proces nog eens dunnetjes werd overgedaan door de “grote meester”, die de laatste restjes fineer van de ziel van het slachtoffer afkrabte. Heel helend allemaal. En de prijs was er ook naar.

      Misschien een beetje te vergelijken met het huidige “wokisme” en “cancel culture”, waarbij “verkeerd” denkenden met grof geweld het gelag betalen voor hun “afwijkende” opvattingen, die trappen op de tere zielen van de “snowflakes”. Modern times.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: