Sekten en andere ongemakken (4)

Het ingewikkelde is dat niet de feiten, de waarheid, de meeste aandacht trekken, maar de geloofwaardigheid. Iemand die goed gecontroleerd feitelijk nieuws rondstrooit krijgt daardoor mogelijk veel minder likes dan iemand die zijn verzonnen verhaal geloofwaardig weet te brengen.

Je moet dus een goede PR en goede communicatieve vaardigheden hebben om je verhaal aan de man (m/v) te brengen. In de jaren ’70 verschenen de uitkomsten van een onderzoek met als titel ‘Voters vote beautiful’. Daaruit kwam naar voren dat niet de inhoud van de politieke standpunten ‘dé’ bepalende factor was voor veel kiezers, maar het al dan niet evenwichtige en betrouwbare uiterlijk. Een ter zake zeer deskundig financieel expert met een rommelige uitstraling legde het af tegen een charlatan met een goed verhaal.

Binnen de bewegingen die zeer kritisch staan ten opzichte van de corona-maatregelen zijn o.a. de namen Willem Engel (Viruswaarheid) en Pedro Kuit (Buiten Parlementaire Onderzoeks Commissie) bekend geworden. Willem Engel presenteerde zich als deskundige op talrijke terreinen van de medische wetenschap, zoals virologie en immunologie, maar hij studeerde farmacologie. Daarnaast heb je Pedro Kuit, die zich drs noemde. Dat bleek hij niet te zijn, hij heeft ooit een studie HBO theologie gevolgd. Tegenwoordig noemt hij zichzelf dominee.

Beiden huldigen vergelijkbare standpunten en spannen aan de lopende band rechtszaken aan. Beiden beloven ook steeds met rapporten en cijfers te komen, maar blijven regelmatig in gebreke. Zo kondigde Pedro Kuit een half jaar lang een presentatie aan met 80 agenten die zouden vertellen hoe slecht het klimaat binnen de politie is. Die presentatie is er nooit gekomen. Sinds januari 2022 kondigt hij maandelijks een deskundigenrapport vaccinatieschade aan. Dat rapport is nog altijd niet verschenen. Willem Engel kondigt al twee jaar lang rapporten aan waaruit o.a. moet blijken hoezeer factcheckers betaald worden door Big Pharma. Die cijfers zijn nog altijd niet verschenen.

Dezelfde boodschappen, vergelijkbare kritiek en beide heren blijven bij herhaling in gebreke. En toch heeft Willem Engel vele malen meer volgers en harkt hij waarschijnlijk ook veel meer geld binnen. Beiden hebben overigens nooit een goede verantwoording gegeven van de giften die ze binnen krijgen, hoewel ze dat wel hebben beloofd.

Waarom Engel wél en Kuit niet? Engel heeft op een bepaalde manier voor sommige mensen charisma en Kuit heeft dat totaal niet.

Geloofwaardigheid speelt wel een rol bij de aanhang. Het verhaal moet geloofwaardig overkomen. Daarom begrijp ik niet helemaal waarom het verhaal van de ‘reptillians’ door zoveel mensen gevolgd wordt. Een andere theorie, die van de ‘flat earthers’, blijkt veel minder aanhangers te kennen. Mogelijk is dat zo omdat die laatste theorie controleerbaar is: op alle foto’s van de aarde is de aarde rond, het is dus moeilijk om te blijven geloven dat de aarde plat is. De reptillians passen meer is sprookjesachtige verhalen en in de gamewereld en zijn minder controleerbaar.

“Succes” en “aanhang” zeggen niet zoveel over de waarheid, schrijft Reinier Sonneveld. Als je maar lang genoeg onderzoek in diskrediet brengt, wetenschap verdacht maakt, iedereen buiten je eigen kring zwart maakt, zelf nadenken over wat de leider presenteert ontmoedigt door de andere meningen te diskwalificeren ontstaat er een moment waarop de deelnemers steeds minder zelf na gaan denken. Dat is het moment waarop de sekteleider zijn kans grijpt. Liefst met doneerknop.

Reinier Sonneveld, Reli Detox, Buijten & Schipperheijn Motief, 2022

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

Eén gedachte over “Sekten en andere ongemakken (4)”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: