Sekten en andere ongemakken (3)

De meeste sekteleiders hebben geen plan vooraf. Ze belanden in een applauskolk. Vervolgens maken ze gebruik van die draaikolk door anderen mee te sleuren. 

Wat waarheid is, doet er voor de sekteleider niet toe. Hij maakt handig gebruik van de onzekerheid van mensen. “Je bent onzeker en ik heb de oplossing, luister maar naar mij”.

David Icke

Een charismatisch sekteleider kan de meest vreemde beweringen uiten en het wordt nog geloofd ook. Neem David Icke. Hij noemde zichzelf in 1999 de zoon van God die een opdracht had voor de wereld. Een deel van zijn boodschap ging over een groot complot waar Joodse mensen een groot aandeel in hadden (vooral de familie Rothschildt). Zo’n massief complot: dat wil er nog wel een beetje in. Die mensen hadden ook Hitler gefinancierd en vervolgens aan de macht geholpen. Hier wordt het al wat ingewikkelder: zou de familie echt uit zijn geweest op de vernietiging van het eigen volk. Maar tenslotte komt Icke met zijn verhaal van de reptillians: in hun vrije tijd veranderen al die mensen in reptielen. Toen een journalist hem onlangs vroeg hoe hij dat wist zei Icke: “Daar heb ik jaren onderzoek naar gedaan, het is bewezen”.

Ik zou zeggen: punt 1 kan nog, al is het waarschijnlijk een waanbeeld. Punt 2 is al ingewikkelder. Maar punt 3, het idee van de reptillians, heeft alle trekken van een bizarre waan. Daar gelooft toch niemand in. Maar in werkelijkheid heeft dit idee van Icke inmiddels waarschijnlijk honderdduizenden volgers. En dat terwijl zijn enige bewijs is dat hij onderzoek heeft gedaan dat door niemand controleerbaar is.

Social media

Tot rond het jaar 2000 bleven deze ideeën tamelijk beperkt in eigen kring. Met de komst van internet en social media is hun kracht enorm toegenomen en daarmee de aanhang ook. Iemand leest zo’n berichtje, vind het eigenlijk wel een aardig idee, en klakklak, stuurt het door naar tal van andere mensen. Binnen een paar dagen hebben duizenden mensen het gelezen. Vervolgens kom je het steeds vaker tegen. En – zo is het idee – hoe vaker je het tegen komt, des te meer moet het wel waar zijn.

Let wel: niemand heeft onderzoek gedaan en als het om grotere artikelen gaat is alleen de kop maar gelezen, maar toch doet de boodschap zijn werk, zonder dat er een check naar de waarheid tussen zit.

Heiko Schöning

Op die manier worden ook mensen op het schild gehesen. De voorzitter van de kritische Duitse artsenvereniging Ärtze für Aufklärung, werd in de eerste publicaties een Hamburgs arts genoemd. Vervolgens bleek hij gepromoveerd te zijn, en daarna werd hij ook af en toe hoogleraar genoemd. Hij blijkt directeur te zijn geweest van een fabriek voor medische hulpmiddelen, die failliet is gegaan. In Hamburg kent geen arts collega Heiko Schöning, hij komt niet in de lijst met artsen voor in zijn woonplaats, en in Berlijn, waar hij medicijnen gestudeerd zou hebben, is zijn naam ook onbekend.

Het verhaal over zijn deskundigheid en opleiding deed al een jaar de ronde zonder dat er gecheckt werd wie hij werkelijk was. Ondertussen maakte hij dankbaar gebruik van zijn status als arts, waardoor mensen eerder zijn verhaal geloofden. 

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

Eén gedachte over “Sekten en andere ongemakken (3)”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: