Mannen kunnen niet zoeken

Tineke weet heel vaak dingen te liggen. Ondertussen zoek ik me de mikmak. Ik loop tien minuten te zoeken en Tineke vindt het binnen één minuut. Dat snap ik niet, want ze is nogal kippig. 

Dat lag anders bij de een week geleden genoemde pinpas en eergisteren en gisteren bij mijn fototoestel. Ik kon het nergens meer vinden en Tineke ook niet. Maar meestal ben ik de zoeker en is zij de vinder.

Waarom weet Tineke na een verbouwing precies waar alles ligt? Waarom trek ik nog steeds de verkeerde laden open? Dat kan ik wel een beetje verklaren. Tineke heeft haar eigen systeem van ordenen. Dat wordt toegepast in het hele huis. Mijn manier van ordenen is anders. Dus kost het me meer moeite om de weg te vinden.

Maar ook in nieuwe situaties weet Tineke sneller de weg. Dat geldt niet voor vreemde plaatsen, maar wel voor onbekende huishoudens.

Hoe komt het dat Tineke veel sneller dan ik zoekgeraakte voorwerpen weet te vinden? Of waarom weet ze beter waar spullen liggen. Ben ik een verstrooide professor en is zij een geboren padvinder?

Volgens Psychologie Magazine komt dit omdat ik een man ben. Mannen zoeken anders dan vrouwen. We deden meteen maar een testje: zoek binnen één minuut op een complexe plaat vier voorwerpen op. Ik had er geen één gevonden, Tineke had er drie gevonden.

Op zichzelf is dat wel opmerkelijk, omdat van mannen wordt gezegd dat ze meestal een beter ruimtelijk inzicht hebben dan vrouwen. Maar volgens het artikel in Psychologie Magazine oriënteren vrouwen zich op herkenningspunten (bij de bakker linksaf, bij de school rechtsaf). Mannen houden zich meer aan de kompasrichting (die kant uit).

Aan een kompasrichting heb je niet veel als je op zoek bent naar je bril. Dan moet je onthouden wat waar ligt.

Opmerkelijk uit een ander onderzoek is dat vrouwen systematischer zoeken. Ze maken steeds grotere cirkels om een sleutel te vinden. Mannen lopen lukraak van de ene hoek van de kamer naar de andere hoek, dan naar de zolder en dan weer naar de schuur. De meer systematische wijze van zoeken door vrouwen schijnt efficiënter te zijn.

Overigens zijn er in de loop der jaren ook wel dingen geweest die we nooit meer terug hebben kunnen vinden. Dat blijft dus een raadsel. Wie het weet mag het zeggen. 

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

2 gedachten over “Mannen kunnen niet zoeken”

  1. bij ons is het andersom, ik heb geen geduld voor zoeken, komt vanzelf wel weer tevoorschijn denk ik dan na 1 minuut zoeken, maar mijn man kan super goed zoeken en speuren, groeten mia

  2. Ik ken de kreet ‘dat mannen niet kunnen zoeken’ van m’n moeder. En voor m’n vader ging die vlieger op, maar voor mij duidelijk niet. Dus was ik de uitzondering die de regel bevestigde. Omdat ik dingen snel vind berg ik niets netjes op. Ik vind het toch wel. Op het werk werden mensen daar ook gek van. Als zij iets niet konden vinden, dan kwamen ze bij mij en trok ik het binnen enekele secondes uit de juiste stapel.

    Als ik iets niet kan vinden, dan heb ik het waarschijnlijk netjes opgeborgen op de plek waar het hoort. Zelf ben ik ook erg goed in legpuzzelen en vind alles wat een ander niet op het internet kan vinden. Sinds ik alleen woon is het overigens een stuk makkelijker aangezien niemand in mijn buurt spullen op een onlogische plek weg kan leggen. Neem aan dat Tineke af en toe stiekem dingen vreplaatst, waardoor jij het niet meer kan vinden. 😉

    Het is wel opvallend hoe slecht vrouwen in topografie zijn. Dat merk ik vooral bij kwissen als 2voor12 en met het mes op tafel. Natuurlijk zijn hier ook uitzonderingen op.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: