Dieren in de Bijbel

In het kader van Dierendag hebben we in de kerk een avond voor gasten uit de wijk georganiseerd over de zorg voor dieren. Met vragen zoals: 'wat is je lievelingsdier?', 'zijn er dieren waar je bang voor bent?' en: 'welke spreekwoorden gaan over dieren?'

We zijn een kerk, ik ga het ook even hebben over dieren in de Bijbel. Dat zijn er veel meer dan ik gedacht had.

 • Het meest genoemde dier in de Bijbel is het schaap. Dat komt maar liefst 275 keer voor in de Bijbel. De meest genoemde associatie is die van de schapen en de herder.
 • Het paard komt 172 keer voor. Vreemde mogendheden zetten het paard in in de strijd (het waren de tanks uit die tijd), maar in de Bijbel is het paard vooral het 1 PK vervoermiddel.
 • De geit wordt 156 keer genoemd, meestal als offergave.
 • De leeuw komt 132 keer voor, als dapper en krachtig dier, maar ook als dier dat er op uit is om iemand te verslinden.
 • De ezel komt 111 keer voor en in het meest bekend geworden door zijn rol in de kerststal.
 • De vis wordt 72 keer genoemd, vooral als voedsel.
 • Het lam staat voor reinheid en onschuld en wordt 69 keer genoemd.
 • De kameel wordt 62 keer genoemd, vooral als buit of als geschenk
 • De slang komt er niet best vanaf en is vooral een listig en geslepen dier dat al in het begin van de Bijbel de ellende symboliseert.
 • De duif is een offerdier voor de armen, maar ook een symbool voor de onschuldige vrouw of voor de Heilige Geest.
Helaas komt de poes niet in de Bijbel voor. Midas Dekkers heeft wel een mooi verhaal geschreven over de hemelpoort met daarnaast een kattenluikje. Dat verhaal wijst erop dat er in de hemel plaats is voor (veel) katten. 

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: