Autisme en bijkomende problemen

In Nederland bestaat het Nederlands Autisme Register (NAR) onder leiding van de recent benoemde hoogleraar diversiteit van het autisme Sander Begeer. 

Mensen met autisme en anderen die betrokken zijn bij autisme kunnen in dit register helpen met het verzamelen van gegevens. Duidelijk zal zijn dat het register niet representatief is: het wordt bijgehouden door mensen die in staat zijn op de vragen antwoord te geven. Er zijn naar verhouding veel mensen met autisme en een verstandelijke beperking. Anderen weten niet dat het register bestaat. Het register trekt dus naar verhouding veel mensen die bovenmatig betrokken zijn bij autisme-onderzoek.

Dat het onderzoek niet representatief is wil niet zeggen dat de uitkomsten niet(s) zeggen. Ze geven waardevolle informatie over bijkomende problemen voor mensen met autisme. Ik vat hierbij enkele cijfers samen die al enigszins gedateerd zijn (2017), maar ze zijn wel illustratief.

BIJKOMENDE PROBLEMEN

45 Procent van de volwassenen met autisme heeft nog een andere psychiatrische diagnose – het vaakst een stemmingsstoornis (zoals depressie of een angststoornis, of AD(H)D.

69 Procent heeft last van lichamelijke problemen, vooral van slaapproblemen/vermoeidheid en maag/darmklachten.

Men schat nog altijd dat een aanzienlijk deel van de mensen met autisme tevens een verstandelijke beperking heeft. Het antwoord op de vraag hoeveel mensen het betreft blijft complex, maar gedacht wordt aan meer dan de helft.

In het verleden werd gedacht dat bijna alle mensen met autisme jongens waren, tegenwoordig schat men dat 2 op de 3 mensen met autisme mannen zijn.

ONDERWIJS

De term ‘passend onderwijs’ lijkt op het gebied van autisme een illusie. 55% van de kinderen met autisme redt het niet binnen het reguliere onderwijs. Wie met kinderen met autisme te maken heeft zal ook wel begrijpen waarom dat zo is: het onderwijs biedt te weinig structuur, de schoolklassen zijn te groot, er is te weinig ruimte voor individuele aandacht en de interacties met andere leerlingen zijn vaak een probleem. Verontrustend was bij de rapportage dat 7% van de kinderen helemaal niet naar school ging.

SOCIALE CONTACTEN

Veel mensen met autisme voelen zich eenzaam. Er zijn echter ook mensen met autisme die aangeven weinig behoefte te hebben aan contact. Ongeveer de helft van der mensen met autisme geeft aan helemaal geen sociale contacten te hebben.

GENDER

Opmerkelijk uit de NAR-rapportage van 2017 was dat er naar verhouding vaak sprake is van ‘gender-diffusie. 11% van de vrouwen die de lijst hebben ingevuld voelde zich deels man, 27% van de vrouwen voelde zich biseksueel. Bij mannen liggen de percentages lager.

WERK

44% van de mannen en 26% van de vrouwen die meededen aan het onderzoek (samen 1200 personen) hadden in 2017 betaald werk. Het opleidingsniveau van mannen en vrouwen lag gelijk. De meest voorkomende sectoren waren: ICT, overheid, wetenschap en onderwijs.

ZORG

Een meer recent opvallend cijfer is dat 30% van de deelnemende mensen met de diagnose autisme zegt gebruik te maken van alternatieve geneeswijzen. Landelijk ligt dit percentage op 11%. 46% van de ouders geeft aan voor hun kinderen gebruik te maken van deze geneeswijzen.

Meer informatie over het Nederlands Autisme Register (NAR) is te vinden op de website https://nederlandsautismeregister.nl/

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: