Introvert of extravert? (3)

Psycholoog Jonathan Cheek kwam op een andere manier tot een indeling van mensen die zichzelf introvert vinden. Hij kwam tot vier typen introverte mensen. Niet dat je persé in één van de vakken zou moeten passen: misschien ben je wel een mix van alle vier.

De sociale introvert

Dit zijn mensen die graag anderen ontmoeten, maar liever één op één dan in een grote groep. Of een paar mensen, dat mag ook. Liever een betere band met weinig contacten dan oppervlakkige relaties met heel veel vrienden. Dit type kenmerkt zich ook door graag af en toe alleen te willen zijn. Op de fiets bijvoorbeeld.

De denkende introvert

Introverte mensen zijn niet alleen graag alleen, maar zijn ook regelmatig in zichzelf gekeerd. Niet omdat ze helemaal niet van contact houden, maar omdat ze genoeg hebben aan hun eigen innerlijke omgeving. De denkende introvert denkt veel na; niet alleen over dingen in de wereld, maar vooral ook over zichzelf. Een hoge mate van zelfreflectie is dan ook kenmerkend voor dit type. Verder omschrijven ze zichzelf als mensen met een rijke fantasie, die van dagdromen houden.

De angstige introvert

Mensen die introvert zijn ervaren het voortdurend samen met anderen moeten zijn als een belasting. Maar de sociale introvert geniet wel van de contacten met anderen, in tegenstelling tot de angstige introvert. Deze persoon voelt zich slecht op zijn gemak tussen andere mensen. En als ze eenmaal thuis zijn voelen ze zich nog steeds niet opgelucht, want wat is er allemaal niet mis gegaan tijdens de ontmoeting met anderen?

De terughoudende introvert

Terughoudende introverten voelen zich gemakkelijk overvallen door anderen. Ze willen graag eerst nadenken en dan pas iets doen. Ze doen het graag rustig aan. Ze reageren vaak secondair. Je hoort hen weinig in een groep. Dat wil niet zeggen dat ze niet meedoen, maar anderen zijn gewoon sneller en ze hoeven niet zozeer op te vallen.

Jonathan M. Cheek vertelde over zijn onderzoek tijdens een conferentie over persoonlijkheidsvariabelen in San Antonio, 2011. Ik was er niet bij, want ik houd niet van al die mensen op conferenties. 

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

3 gedachten over “Introvert of extravert? (3)”

  1. Dit type blog houd ik van.
    Ontrafelen van de kluwen Introverten.
    Nu zijn ze weer op zichzelf, en best benaderbaar. Blijf wel letten op de gebruiksaanwijzing.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: