Praatjes vullen geen gaatjes

Vandaag gaat Maurice naar de tandarts. Dat is altijd spannend Ruim op tijd zit hij in de wachtkamer. 

Eerst wordt er nog een andere patiënt binnen geroepen. Daar heeft Maurice geen problemen mee. Dan is hij tenminste nog niet aan de beurt. Even later hoort hij binnen een vervelend geluid. Dat zal de boor zijn. Als hem dat maar niet overkomt! Boren doe je maar op een booreiland.

Maurice is aan de beurt. Hij kent tandarts Jan al van vorige controles. Hij mag de tandarts wel. Rustig, vriendelijk, legt van alles uit. Maar hij ziet ook altijd wel iets wat niet in orde is. Eigenlijk ziet hij misschien wel teveel. Als je nergens last van hebt, waarom moet er dan toch geboord worden. Gewoon zo laten zitten. Maar dat durft hij niet tegen de tandarts te zeggen.

Maurice heeft zijn eigen manier om de behandeling uit te stellen. Hij gaat niet in de stoel zitten, maar hij gaat in gesprek met de tandarts. Eerst een excuus. Hij is vergeten flos te halen, dus hij heeft gisteravond niet kunnen flossen. Daar kon hij niks aan doen, want het was druk op zijn werk en toen was hij te laat om nog naar de winkel te gaan. Het weer is natuurlijk ook een belangrijk thema. Gelukkig heeft de tandarts airco. Hier zou Maurice ook wel willen werken, altijd koel. Dat kun je op het werk niet zeggen. Bijna niet uit te houden. Er wordt een hittegolf verwacht, of de tandarts dat al heeft gehoord. En Olivia Newton John is overleden. Dat was wel schrikken. Ze was maar één jaar ouder dan zijn moeder. “Ik heb het gehoord” zegt tandarts, “ze kon best mooi zingen. Kom je in de stoel zitten, Maurice?”

Nu is er geen ontkomen meer aan. Het uur van de waarheid. Maar eerst nog even dit. Hij is een beetje moe, want hij is vanmorgen om half vijf opgestaan. “Dat is vroeger dan ik” zegt tandarts Jan, “doe je mond maar open, Maurice”. Als alle tanden en kiezen gecontroleerd zijn zegt de tandarts: “Ik wil graag even een foto maken.” “Eerst mijn kammetje pakken” zegt Maurice, “grapje hoor, moet toch even kunnen?” De foto wordt gemaakt. “Dat was niet erg comfortabel” zegt Maurice, “daar hou ik niet zo van. AZ heeft anders niet best gespeeld, de laatste tijd. Gelukkig maar, want ik ben niet zo van die club”.

De tandarts bekijkt de foto en Maurice vergeet even het gesprek gaande te houden. “Boven ziet het er goed uit, Maurice, maar onderin zit toch een gaatje. Daar moeten we wel iets aan gaan doen. “Wat heeft poetsen dan voor zin?” vraagt Maurice, “elke keer weer een gaatje, terwijl ik elke dag poets. Dat helpt ook al niet”.

Het is zo gebeurd. Even later verlaat Maurice alsnog tevreden de behandelkamer. Maar eerst volgt er nog een mededeling. “Als kind lustte ik geen rijst, maar nu wel. Dat is maar goed ook, want anders kon ik niet naar de Chinees met mijn collega’s.”

Zo krijg je als tandarts heel wat nieuws te horen tijdens een consult. Maar Maurice moet er toch echt even voor gaan zitten. Praatjes vullen geen gaatjes.

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: