Valpartij

In een bericht lees ik dat 85% van de ouderen (65 plus) jaarlijks een valpartij meemaakt. Bij 15% leidt dat tot ernstig letsel, zoals een gebroken heup.

Tineke heeft vorig jaar een valpartij meegemaakt met ernstig letsel. Ze brak haar schouder. Dit jaar maakte ze ook een valpartij mee, maar het letsel viel ook mee. Ik heb een paar pleisters geplakt en klaar was Kees (sorry, Kees).

Ik ben vorig jaar niet gevallen en dit jaar ook nog niet. Dat is natuurlijk vragen om moeilijkheden. Voor ons huis liggen een paar tegels scheef. Ik ga zo meteen naar buiten.

Daarna val ik over de losliggende tegels. Voor de zekerheid leg ik een paar kussens neer. Dan heb ik de kans dat ik dit jaar nog een keer ernstig letsel oploop aanzienlijk verkleind. 

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

7 gedachten over “Valpartij”

 1. Ooit ben ik van de vacaturebank gevallen.

  Solliciteren was, door deze val opgelopen blessure, onmogelijk !

  Ik werd niet geloofd door de arbeidsdeskundige !

  Ik werd gekort op mijn uitkering….
  Erg toch hè

  Kom daar nu eens om !

 2. Rond m’n 60e viel ik. Kwam achteraf gezien door een tijdelijk medicijn, waardoor ik m’n voeten nog minder optilde dan gebruikelijk. Op de bijsluiter stond ‘minder doorbloeding in de extremen’ en ‘verminderde pompkracht van ’t hart’. Had daardoor ook behoorlijk koude voeten. Maar mij is het duidelijk dat ze van alles in de medicijnen voor ouderen stoppen om zo extra medicijnen te kunnen leveren zoals pinstillers. Het is 1 groot complot. 😉

  1. @ Ximaar: de farmaceutische industrie draait op de ouderen. En omdat die industrie zoveel geld en macht heeft is dus duidelijk dat ouderen de hele economie en politiek gaande houden. Als wij er niet zouden zijn zou alles instorten.

 3. ‘s morgens opstaan en willekeurig welke activiteit ondernemen betekent automatisch risico’s nemen in ontelbare vormen. Omdat wij als ouderen niet slechts in bed willen liggen (gelukkig maar) nemen we bewust risico’s. Vallen is daar slechts één van.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: