Desinformatie

Wat saai! Maar toch nog een keer een aantal signalen dat kan wijzen op de verspreiding van desinformatie
  1. Zelfbenoemde pseudo-experts. Het gaat hierbij niet om mensen die niet een bepaalde studie hebben gevolgd, maar om mensen die zich groter voordoen dan ze zijn. Zo zijn er tal van mensen die zich ‘arts’ noemen, maar hun studie ‘medicijnen’ helemaal niet hebben afgerond en die dus nooit als arts gewerkt hebben. Die overschatting (en daarbij misbruik maken van de status van de arts) is een signaal dat iemand andere bedoelingen heeft.
  2. Een kop of een zin uit een artikel zo draaien dat deze in het eigen voordeel gaat werken. “Arts twijfelt aan oversterfte door corona” wordt “Corona leidt niet tot oversterfte.”
  3. Doelbewust informatie weglaten. De kop in Trouw luidde: ‘Te laat vaccineren leidde tot onnodig veel corona-doden’. Een veelvuldig verspreid artikel had de woorden ‘te laat’ weggehaald en vermeld dat nu zelfs de main stream media erkenden dat er door vaccinatie veel doden vielen.
  4. Uitvergrotingen: ‘Enkele artsen luiden de noodklok’ wordt als bericht ‘Honderden artsen luiden de noodklok’, ‘356 meldingen’ worden ‘tienduizenden meldingen’.
  5. Cherry picking: alleen die informatie vermelden die in het eigen denkraam past en de rest weglaten. Er zijn 200 onderzoeken die A beweren en 20 onderzoeken die B beweren. Uit die laatste groep wordt uitgebreid geciteerd, de eerste groep wordt niet vermeld.
  6. Anekdotische bewijsvoering: “Ik ken niemand in mijn omgeving die zonder helm een fietsongeluk heeft gehad, dus een fietshelm is onzin”.
  7. Een verbaal bommetje laten afgaan: De aandacht vestigen op een irrelevant gegeven, zodat de rest van het verhaal niet meer in de aandacht staat. Bijvoorbeeld: een onhandige verspreking van een opponent inzetten zodat de eigen gebrekkige onderbouwing van jouw verhaal minder aandacht krijgt. Daarover heb ik eerder geschreven in het kader van de Gish-gallop.
  8. Persoonlijke aanvallen die afleiden van de inhoudelijke argumentatie. Daar hoef ik verder niet over uit te weiden. Wie sociale media volgt herkent het meteen. Vooral aanvallen op het uiterlijk zijn daarbij een signaal dat de inhoud niet deugt.
  9. Gebruik maken van videokanalen zonder dat de inhoudelijke onderbouwing beschikbaar is. De spreker houdt een betoog, laat een grafiek zien, maar nergens valt te vinden waar die grafiek vandaan kwam.
  10. Statistische onderbouwing ontbreekt. Dit vloeit voort uit het voorgaande. Er zijn geen onderliggende cijfers en getoetste bronnen beschikbaar.
Schelden vormt vaak een bewijs van een gebrek aan inhoudelijke argumentatie. Schelden vanwege het uiterlijk gaat nog een stapje verder en heeft te maken met het moreel niveau van degene die zich daartoe verlaagt. 

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: