Kamenz

Op de laatste volle dag van onze vakantie fietsten wij naar Kamenz. Daar had ik geen actieve herinnering aan, maar ik moet in 2010 in de buurt zijn geweest, toen ik van Pirna naar Bautzen fietste. Bautzen is de hoofdstad van de Lausitz, het gebied waar de Sorben wonen.
In de heuvels bij Kamenz

Sorben zijn schone mensen. Dat weet ik van de reclame voor de radio. Sorben hier, Sorben daar, Sorben zijn uw hulp in huis. De Sorben vormen een (slavische) etnische minderheid in Duitsland.

Die Slavische minderheid, zo hoorde ik zondag nota bene van de dominee in de kerkdienst, waren daadwerkelijk slaven geweest, eerst onder de Romeinen en later onder het Ottomaanse rijk. Een deel van het volk was vanwege die onderdrukking gevlucht naar het relatief vrije Duitsland.

Door de nazi’s werden de Sorben zwaar gediscrimineerd (geen zuiver ras), in de DDR kregen ze weer erkenning, maar later ook weer tegengas. Ze moesten vooral niet teveel van zichzelf gaan denken.

Er was o.a. verzet vanuit de Sorben omdat grote delen van hun land ten prooi vielen aan de zeer vervuilende bruinkoolwinning. Vreemd genoeg werd dat ook het begin van een nieuw leven voor dit gebied. De vele meren die zijn ontstaan door de volgelopen bruinkoolmijnen vormen inmiddels een belangrijke toeristische attractie.

Landschap bij Kamenz

De Sorben hebben hun eigen taal, het Sorbisch. Als je Kamenz binnen fietst staat er Kamjence op het bord.

Het was nog een pittig ritje van Radebeul naar Kamenz. Het werd gedurende de dag steeds warmer en heuvelachtiger. Omdat we een drukke weg zonder fietspaden wilden vermijden moesten we ook nog over een pittige heuvelrug.

Marktplein in Kamenz

Na een kilometerslange afdaling fietsten we de bebouwde kom van Kamenz binnen. Dat hadden we beter niet kunnen doen. De oude stad ligt namelijk hoog boven het dal waar we zojuist in waren gezoefd.

Straat in Kamenz met de stadspoort

Bautzen (de hoofdstad van de Sorben) is echt een historische stad, compleet met tal van torens. Kamenz is ook historisch, maar minder indrukwekkend. Het historische centrum (binnen de muren) telt slechts enkele straten benevens een indrukwekkend marktplein. Op deze zaterdagmiddag zat alleen het terras van een bekend restaurant vol en verder had iedereen kennelijk een goed heenkomen gezocht in de schaduw. Op de bekende lokalo’s na die met bier en sigaretten het bankje op het marktplein in bezit hadden genomen.

Dat het zo rustig is op zaterdagmiddag en op zondag komt ook doordat in Duitsland veel winkels op zaterdag en bijna alle winkels ook op zondag gesloten zijn.

Voor ons was geen plek meer in het restaurant, er was ook geen winkel die ons nog van proviand kon voorzien, maar we vonden nog een pizza-uitbater in het plaatselijke station. Daar namen we de dieseltrein terug naar Dresden. 

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: