Boekenkast

Soms kom ik in een huis waar geen enkel boek staat. Daar vind ik dan iets van. Een huis zonder boeken ervaar ik zoals een huis zonder planten. Er zit geen leven in.  

Toch wonen er mensen. Dus helemaal onleefbaar is het niet. Het gebrek aan boeken wordt nogal eens gecompenseerd door een overvloed aan andere zaken, zoals goedkope prullaria uit China, verzamelingen van al dan niet gevallen engelen, miniatuur honden en katten, fotootjes van overleden huisdieren,  of wandbordjes met deugdzame teksten. Dit alles samengevat onder de noemer ‘Jordaanrenaissance’. Want wie wel eens bij een authentieke Jordanees op bezoek is geweest weet dat die kleine huizen vaak overvol staan met dit soort spullen.

De boekenkast van Henk 50

Maar dan die boekenkast. Ik weet niet of het brutaal is, maar als ik bij iemand op bezoek ben wil ik altijd graag even de boekenkast besnuffelen. Maar waarom heeft iemand tegenwoordig nog een boekenkast? Je kunt alles toch op internet vinden? Of is het zo dat een boekenkast belangrijk voor het imago. “Zeg mij wat u in de kast hebt staan en ik zal zeggen wie u bent”.

Het meest intrigerend vind ik boekenkasten die zó imposant en uitgebouwd zijn dat de eigenaar een ladder moet beklimmen om de bovenste rijen te raadplegen. Omgekeerd had ik als kind een fascinatie voor de boekenkast van mijn vader. Daar stonden rechtsonder twee boeken met meer dan duizend bladzijden. Het waren Duitstalige theologische woordenboeken.

Boekenkasten vind je niet (meer) alleen in huizen en bibliotheken. Er zijn tal van café’s en restaurants met langs de wand een verzameling boekwerken. Ik heb niet gezien dat iemand ook echt in zo’n boek ging lezen, maar kennelijk draagt zo’n kast bij aan de sfeer van het etablissement.

Penguin Paperbacks, gestyled (foto: Quote)

Tegenwoordig is een hele bedrijfstak gespecialiseerd in het ‘stylen’ van collecties van boeken. Je kunt daar een hele reeks boeken ‘huren’ waarvan de omslag – mits op de juiste volgorde geplaatst – een kleurrijk kunstwerk vormt. Je kunt ook hele reeksen aan Penguin paperbacks in je kast laten zetten, met elke serie in een eigen kleur, maar allemaal de Pinguin op de omslag. Als je alles bij elkaar hebt verzameld is je huis te klein.

Een persoonlijke verzameling aan boeken die geleidelijk verzameld is, is veel authentieker dan zo’n massieve aankoop. Het laat iets zien van de (verandering van) belangstellng van de kant van de bezitter. Hoe die eigenaar zijn boeken geordend heeft: dat is dan nog een ander verhaal.

Maar mocht ik bij een lezer op bezoek komen, hopelijk heb je er begrip voor als ik ook even in de boekenkast ga neuzen…

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

4 gedachten over “Boekenkast”

  1. Wat mij aan de boekenkast van Henk50 opvalt, is dat alles wit, zwart, grijs of rood is. Zegt dit iets over de eigenaar ervan?
    Zelf heb ik de boeken uit mijn puberpulpfase allang naar de kringloop gebracht. Maar wat er nu nog in mijn boekenkast en in het rijtje op mijn bureau staat, zal de rest van mijn leven blijven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: