Geheugen van mannen en vrouwen

Om jullie maar meteen uit de droom te helpen: het schijnt dat mannen meer vergeetachtig zijn dan vrouwen. Maar belangrijker is dat mannen andere dingen onthouden dan vrouwen.

Dat is eigenlijk ook wel logisch. Meestal onthoud je de dingen die binnen je denkraam passen beter dan andere dingen. En mannen hebben doorgaans een wat ander denkraam dan vrouwen.

Niet standaard natuurlijk, we hebben het hier over westerse gemiddelden. Ik schijn trouwens nogal af te wijken van veel westerse mannelijke mindsets. In ieder geval weet en onthoud ik niets van technische zaken, van auto’s, van voetballen, van bieren en van andere zaken die bij mannen schijnen te horen.

Tineke heeft een aanzienlijk deel van die geheugens over genomen: ze weet van alles van techniek en van soorten bier. Maar zij vergeet weer verjaardagen en ik krijg ze niet uit mijn hoofd. Zelfs niet van mensen die 30 jaar geleden zijn overleden.

geheugen

Dat mannen meer vergeten dan vrouwen vertelde ik onlangs tijdens een cursus. Veel vrouwen knikten instemmend. Ik had de les wel kunnen vullen met al die persoonlijke ervaringen.

De enige mannelijke cursist in de cursusgroep zei dat het logisch is dat mannen meer vergeten dan vrouwen, want ze slaan ook meer informatie op. Als hij met zijn vrouw een wandeling door een onbekende stad maakte wist hij later van alles over die stad te vertellen. Zijn vrouw wist ook van alles, maar dat ging alleen over de plaatselijke schoenenzaken. Dus was zijn conclusie: “Ik sla meer op, dus kan ik ook meer vergeten…” Voor deze redenering bestaat ook een term, maar die ben ik alweer vergeten. Je kunt als man niet alles onthouden.

Ons geheugen gaat vanaf ongeveer ons 28e jaar geleidelijk achteruit. Vanaf het 40e jaar gaat het opeens nog harder. Maar bij mannen is de knik na het 40e jaar nog sterker dan bij vrouwen.

In ieder geval inspireerde de relatief grote vergeetachtigheid van mannen Kakhiel tot een plaatje dat ik hier bij voeg ter verstrooiing.

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

Eén gedachte over “Geheugen van mannen en vrouwen”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: