Fietshelm

Na lang wikken en wegen heb ik toch maar een fietshelm gekocht. Ik ben nog nooit als fietser op mijn hoofd gevallen. Wel heb ik mijn arm, mijn been en mijn pols gebroken, maar het hoofd bleef intact. Maar dat biedt geen garantie voor de toekomst.

In 2020 belandden 110.00 fietsers met letsel op de Eerste Hulp. Een kwart van deze mensen had een fractuur opgelopen. En na de fractuur kregen ze ook nog een factuur.

De toename van het aantal ongelukken vond vooral plaats bij 55-plussers. De helft van de mensen op de Eerste Hulp was voor 1965 geboren.

Van de mensen die een fietsongeluk kregen hadden er 11.000 hersenletsel. De helft van die groep was 55-plus. Het merendeel bereed een E-Bike en bijna niemand had een helm op.

Vorig jaar viel een bevriende Brabander van zijn fiets. Hij fietste deze keer niet snel, maar hij had wel een helm op. Hij viel achterover van zijn fiets en op zijn achterhoofd. De helm was dwars door de midden, maar zijn hoofd bleef onbeschadigd. Kun je nagaan wat de klap op zijn hoofd zou hebben gedaan.

Nu moet ik nog de discipline opbrengen om de helm op te zetten. Momenteel zijn we met vakantie in Duitsland. Daar zie je weinig fietsers zonder helm. Dus hier word ik er vanzelf aan herinnerd...

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

Eén gedachte over “Fietshelm”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: