Van Brilon naar Soest (slot)

Ik heb een mooie route uitgekozen, al zeg ik het zelf. Dat is weliswaar perongeluk. ik had geen idee. Maar de weg kronkelt prachtig door golvende velden met graan, veldbloemen, percelen weiland en af en toe een plukje bomen.
Van Lippstadt naar Soest

Het duurt lang voordat ik Soest in het vizier krijg. De stad ligt in een dal en ik fiets min of meer op een hoogvlakte. Zo’n vijf kilometer voor Soest wordt het verkeer drukker. Er wordt aan de weg gewerkt en er komt kennelijk een nieuwe riolering. Even verderop staat een bord met de plannen voor de bouw van een nieuwe wijk. Dat ken ik niet echt in Duitsland. Met doet weinig aan uitbreiding en veel meer aan inbreiding: nieuwbouw in bestaande wijken. Kennelijk groeit Soest wat harder en is er een heuse nieuwbouwwijk nodig.

Soest Kirchplatz

Vlak voor Soest uiteraard ook nog de bekende taferelen van bedrijventerreinen, benzinepompen en bouwmarkten. Ik kom op een nieuwe rondweg uit die verboden is voor fietsers. Ik moet het zelf maar uitzoeken. Maar inmiddels heb ik de torens van de kerken in het centrum van Soest al gezien, dus ik weet in welke richting ik moet fietsen.

Soest straat 2

Soest is een zeer oude stad. Dankzij de bijzonder vruchtbare omgeving vestigden zich hier veel boeren. Later kwam de stad aan de  Westfaalse Hellweg te liggen: de belangrijkste handelsroute door Duitsland. Daardoor was Soest in de 15e eeuw qua grootte de derde stad van Duitsland.

Helaas, in Duitsland (dat toen een lappendeken aan rijkjes was) werd nogal veel geknokt. Soms deden ze er lang over, zoals in de Dertigjarige oorlog. De gevolgen waren voor Soest rampzalig: 90% van de bevolking was verhuisd of gedood. Dat waren dus Syrische of Ukraïense toestanden. Die klap is de stad nooit meer te boven gekomen.

Soest straat

Soest is desondanks een mooie oude stad met o.a. twee grootse en zeer oude kerken: de Wiesenkirche en de Sankt Petri und Pauli (de Alde Kirche). In het centrum vind je veel karakteristieke vakwerkhuizen. Maar niet alleen in het centrum: opmerkelijk is dat er langs de wegen naar de omgeving toe een soort lintbebouwing is gegroeid, in dezelfde stijl.

Tegenwoordig heeft de stad een regionale centrumfunctie. Dat zie je o.a. aan het winkelbestand en aan de vele scholen. Soest telt zo’n 50.000 inwoners.

Ik besluit mijn fietstocht hier af te sluiten. Ik moet nog terug naar Delft. Dat is volgens de dienstregeling bijna 6 uur met de trein. Zoals ik al eerder schreef werd het een tocht met hindernissen: het werden 10 uur met de trein. Vandaag heeft de fietteller en 90 Duitse fietskilometers bij opgeteld. 

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: