Van Brilon naar Soest (3)

Na een stevige rit tegen de aanwakkerende noordwestenwind kom ik aan in Erwitte. Vanuit de verte is de kolossale kerk al goed te zien. Van Erwitte had ik nooit gehoord, laat staan dat ik wist dat daar zo'n grote kerk staat.
Sint Laurentiuskerk in Erwitte

Erwitte ligt in de vruchtbare Soester Börde. Het was al in de elfde eeuw een welvarend gebied. Dat is te zien aan de Romaanse St. Laurentiuskerk. Bovendien lag de plaats aan de Hellweg: de langste handelstraat voor zout uit de middeleeuwen. En zout: dat was het vroegere goud.

Vroeger leefde de stad van de landbouw. Het schijnt dat de naam iets te maken heeft met erwten. Tegenwoordig is de grootste werkgever van Erwitte de cementindustrie.

Eén van de kastelen in Erwitte

Erwitte heeft een station, maar er blijkt geen trein te stoppen. Is dat dan wel een station? Het is net zoals bij een kerk waar geen kerkdiensten worden gehouden. Eigenlijk is dat ook geen kerk. Toch zijn de rails niet zo verroest. Er blijken nog wel goederentreinen te rijden.

In 1936 werd Erwitte tot stad benoemd. De Nazi’s hadden er een belangrijk kantoor en de zetel van zo’n kantoor moest natuurlijk wel een stad zijn.

Vanuit Erwitte fiets ik verder naar het noorden, richting Lippstadt, bekend van prins Bernhard von Lippe Biesterfeld. In dier voege kom ik langs twee kastelen. Het kan maar niet op. Het ene kasteel is een hotel, het andere doet dienst als ziekenhuis. In welk kasteel wil jij een kamer?

Rond Erwitte en de Lippe

De fietsroute is zeer landelijk, ik vermoed over een voormalige spoorlijn. Dan ben ik opeens in toeristisch gebied met een hoge rollatordichtheid. Zodra er geneeskrachtige bronnen zijn krijgt de plaats Bad voor zijn naam en gaan de Marken rinkelen. Zo ook in Bad Westernkotten, met zelfs een heus Kurort.

Als ik verder naar het noorden wil lijkt de route langs een drukke weg te lopen. Ik zie een fietsbordje van de Lippe Radrundweg. Dat lijkt me rustiger. De Lippe is een rivier van 220 km die ongeveer bij Paderborn begint en ten noorden van Duisburg in de Rijn plonst (220 km lengte).

De weg leidt mij in een andere richting dan gepland. Over zeer landelijke wegen blijkt de koers westwaarts te verlopen. Ik besluit doelgericht verder te fietsen. Mijn tocht gaat eindigen in Soest. 

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: