Borderline Revisited (1)

Vandaag begin ik met een serie over kenmerken van Borderline, maar ik ga deze serie vanwege vakantie nog even niet afmaken. Ik ga jullie tijdelijk verlaten. Voor mensen met borderline is dat een onverdraaglijke gedachte....

“Als anderen op mij reageren, dan besta ik. Als anderen niet op mij reageren ben ik van de aardbodem verdwenen.”

Criterium 1: krampachtige pogingen om echte en ingebeelde verlating te voorkomen.

Precies zoals de peuter geen onderscheid kan maken tussen de tijdelijke afwezigheid van de moeder en haar tóch betrokken ziijn, zo ervaart de persoon met borderline de vermeende verlating door een ander persoon als een totale verlatenheid.

Het gevolg is dat de persoon met borderline het gevoel heeft in een diep emotioneel gat te vallen. De totale paniek slaat toe. De (vermeende) verlating door de ander wordt ervaren als ‘de hele wereld is tegen mij’.

Zelfs bij neurologisch onderzoek is de ervaring van totale verlatenheid terug te vinden. Het gevoel van verlatenheid wordt een totale leegte, het gevoel dat je niet eens meer bestaat. Dat is een reden waarom mensen met borderline over gaan tot zelfverwonding. Dan voel je toch niet iets.

Theoloog Paul Tillich schreef dat eenzaamheid alleen kan worden overwonnen door mensen die het alleen-zijn kunnen verdragen. Mensen met een ernstige borderline persoonlijkheid verdragen dat alleen zijn niet. Ondanks hun prikkelgevoeligheid zoeken ze dan plekken op waar ook anderen zijn, zoals overvolle bars waar ze zich vol gieten met drank en vervolgens ‘met de verkeerde thuis komen’.

Het bovenstaande is wel een extreme beschrijving, maar het verklaart wel het mechanisme waar veel mensen met borderline qua relaties in terecht komen. Het is een voortdurende herhaling van zetten. In de biografie van Marilyn Monroe wordt beschreven hoe ze altijd maar weer op zoek was naar spannende contacten. Als ze alleen was had ze het gevoel dat ze niet bestond.

De meeste mensen ervaren het alleen zijn als een mogelijkheid om nog eens even na te denken, tot rust te komen, te reflecteren, tijd te hebben voor jezelf. “De muren van een lege kamer zijn spiegels die het gevoel over onszelf duidelijk maken”(John Updike). Wie ben ik zonder de ander?

Iemand met een ernstige borderline persoonlijkheidsstoornis ziet alleen maar leegte op de muren. Die pijn kan alleen maar verdragen worden door anderen op te zoeken (tegenwoordig ook via social media), door het dromen over een fantastische geliefde of bewonderaar en door op zoek te gaan naar iemand die onvoorwaardelijk voor je zorgt. Of anders een pijnstiller in de vorm van drank of zelfverwonding. 

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: