Mannenhuishouding

Soms wordt mij gevraagd om ergens poolshoogte te nemen. Die term komt uit de scheepvaart. Ik heb geen vaarbewijs, mijn poolshoogte ziet er daarom wat anders uit. Ik ga gewoon op huisbezoek. 

Zo kwam ik op verzoek terecht bij een woning voor mensen met een lichte verstandelijke beperking. Ik wist het huisnummer niet zeker, maar toen ik door de straat liep kon ik het wel raden. Er was één voortuin die ongetwijfeld door buurtbewoners gebruikt zou kunnen worden om de hond uit te laten.

Eenmaal binnen was er voor mij nauwelijks plek. Eén bewoner lag op de bank met een asbak vol peuken op het tafeltje ernaast. Twee anderen hadden de mooie stoelen ingenomen. De vierde bewoner scheen vannacht niet te zijn thuis gekomen en had nu geen zin in een gesprek. Hij moest zijn slaap inhalen. Ik mocht op eigen initiatief een krukje uit de keuken pakken.

Empowerment stond hoog in het vaandel bij de organisatie waar deze woning bij hoorde. De meeste Nederlanders moeten in het woordenboek opzoeken wat die term inhoudt, maar in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking kun je die termen natuurlijk prima gebruiken. Als je de cliënt centraal wilt stellen moet je vooral veel met dure woorden gaan smijten.

Ik vroeg aan de bewoners of ze nog wel begeleiding nodig hadden. Nee, dat was niet nodig, vonden ze allemaal. Ze konden het allemaal zelf wel regelen. Begeleiding was er voor om af en toe te stofzuigen en misschien een keer de wasbakken schoon te maken. Verder redden ze zichzelf wel.

Mannenhuishouding door Marius van Dokkum

Wat hadden ze gisteravond gegeten? Ze vonden allemaal dat ze gezond aten. Eentje had gisteren patat gehaald, de beide anderen hadden samen een pizza gehaald. En een pizza was heel gezond, want daar zat groente op.

Eén van de bewoners kende ik van mijn werk bij speciale tandheelkunde. Ik wist dat het daar was opgevallen dat hij vermoedelijk nooit zijn tanden poetste. Hij bleek mij ook te herkennen, want hij zei dat hij gisteren had willen poetsen, maar daar was hij niet aan toe gekomen, want hij was op de bank in slaap gevallen. En als je zó moe bent kun je beter niet poetsen, was zijn argument.

Ik vertelde dat ik inderdaad uit het gesprek meende te concluderen dat er op deze woning geen begeleiding meer hoefde te komen. “Jullie kunnen alles prima zelf regelen! En die wasbakken, dat kunnen jullie vast ook wel zelf! Hoe vinden jullie het als ik dat aan de directeur ga vertellen?”

Dat bleek toch niet helemaal de bedoeling. Sterker nog: dat kón helemaal niet. Waarom dan niet? De begeleiding moest af en toe zorgen dat het niet al te vies werd in huis. Eentje merkte op dat de begeleiding toch minstens iedere week even op bezoek moest komen, want ‘zij heb de sleutel van het geldkissie’.

Professioneel opgeleide begeleiders in de zorg werden hier dus ingezet als schoonmaakpersoneel en als kasbeheerder. Tenminste, als je de bewoners zou moeten geloven. Toch kwam er nog iemand met een diepgaander idee. Hij wilde geen namen noemen, maar er was één in huis die zich niet aan de afspraken hield. Daar was het personeel ook voor om die bewoner tot de orde te roepen.

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

2 gedachten over “Mannenhuishouding”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: