Succes van de therapie

De manager vertelde vol trots dat de behandelingen in zijn behandelcentrum zó strak geprotocolleerd waren dat elke behandelaar elke stap kon maken. 

Dus een behandeling in twaalf sessies kon door twaalf verschillende therapeuten worden gedaan.

Ik geloof daar geen klap van. Bovendien noem ik het georganiseeerde ontrouw.

Of een behandeling al dan niet slaagt hangt van veel aspecten af. Ik noem drie belangrijke aspecten.

  1. Het vertrouwen dat de patiënt heeft in de behandelaar. En daarmee samenhangend: de klik die de behandelaar heeft met de patiënt (denk bijvoorbeeld aan de tegenoverdracht, de eigen emoties en irritaties van de behandelaar).
  2. Het vertrouwen dat beiden hebben in de behandeling. Als de patiënt de behandeling maar onzin vindt en zich niet ‘over geeft’ zal de behandeling niet aanslaan.
  3. De wens om te veranderen en de hoop op verandering. Als de patiënt denkt dat het allemaal toch niet gaat lukken zal de behandeling weinig effect hebben.
Met elke keer een andere behandelaar bouw je geen vertrouwen op, moet je elke keer maar afwachten of er een klik is en raak je meer afgeleid door alle veranderingen dan ingevoerd in de behandeling. 

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

3 gedachten over “Succes van de therapie”

  1. ‘Georganiseerde ontrouw’, mooi geformuleerd. Maar verder lijkt me dit toch een karikatuur. Maar wellicht heb je ze zelf zo meegemaakt. Dat is dan wel heel treurig.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: