Fietsrondje Hagen (3)

Geleidelijk wordt de bebouwing dichter. Ik dacht dat ik hier niet eerder gesijkeld had, maar opeens herken ik tal van gebouwen. Zoals een antiek en leegstaand fabrieksgebouw waarvan ik hoop dat het blijft staan.

Want wat is dat een architectonische ramp: die dozenarchitectuur van hedendaagse bedrijfspanden. Eind 19e eeuw waren fabrieksgebouwen visitekaartjes voor de fabriek. Industriële architectuur was gewoon kunst. Kom daar nu maar eens om!

In Breitenhagen

Het laatste dorp voor Burg Altena heet Breitenhagen. De bebouwing gaat vanzelf over in Burg Altena. Door het stadje stroomt de rivier de Lenne. Die rivier heb ik meerdere malen befietst. Niet op het water, want ik heb geen waterfiets. Op de weg die er aan stuurboord of aan bakboord langs loopt.

Industriële architectuur in Breitenhagen

Burg Altena heet Burg Altena omdat zich hoog boven het dorpje een kolossale burcht verheft, één van de grootste van Duitsland. Het kasteel werd gesticht in de 13e eeuw door Graaf Eberhard de Eerste. Dat wist hij toen nog niet, hij wist niet dat er later een Tweede kwam.

Omdat Duitsland zich in een eeuwenlange toestand van ruzies tussen graven, hertogen en kerkelijke heersers bevond wisselde het kasteel ook regelmatig van eigenaar. De mensen hebben het wel over de 80-jarige oorlog, maar in Duitsland deden ze eeuwen over hun burgeroorlog. De Zweden waren ondertussen verjaagd, maar nu konden de Fransen het niet nalaten om ook nog wat roet in het eten te gooien.

De Lenne bij Burg Altena

Het stadje Altena ligt aan de voet van het kasteel, aan beide oevers van de Lenne. Er zwemt een eendenpaar met zes jongen voorbij. Ik vraag me af hoe ze ooit weer stroomopwaarts kunnen zwemmen. Dat lijkt me een zware klus. Of worden alle eenden stroomafwaarts bij één van de sluizen in de Ruhr verzameld en weer naar de oorsprong van de Lenne getransporteerd?

Burg Altena

Altena is een stadje dat toeristen aantrekt. Bratwurst en Kaffee mit Kuchen (een café met keuken) zijn overal verkrijgbaar. Boven mij betrekt de lucht. Ik kan in een café gaan zitten wachten totdat de dreiging voorbij is. Ik kan ook op de trein stappen. Eerst maar eens naar het Bahnhof. Daar komt de trein al aan. Helaas is het station in toestand van verbouwing en kan ik nergens de ingang vinden. Trein gemist. De volgende trein gaat over een uur.

Ik fiets dus maar verder langs de Lenne, stroomafwaarts. Het begint nu ook te rommelen. In het volgende dorp (Nachrodt) blijkt de weg te zijn afgesloten. Ik moet de heuvels in. Het verkeer staat op de smalle wegen helemaal vast.

En daar begint het te plenzen. Gelukkig vind ik onderdak in een plaatselijk bushokje. Na een half uur is de nattigheid voorbij. Ik fiets via Hohenlimburg verder naar Hagen. Daar hoor ik dat het treinverkeer gestremd is als gevolg van blikseminslag. Soms is de fiets zo gek nog niet...

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: