Fietsrondje Hagen (2)

Het wordt me gemakkelijk gemaakt. De weg is een permanente afdaling richting de rivier de Lenne. Waarschijnlijk is dit het E-Bike gevoel: zonder veel trapkracht toch vooruit komen. 

Eigenlijk bestaat de route voornamelijk uit lintbebouwing. Het gebied is vooral op de heuvels dunbevokt, de bebouwing concentreert zich in de dalen. Ik kom door verschillende langgerekte dorpen die aan elkaar vastgeklonken zitten.

Altroggenrahmede

Eén van de dorpen is Altroggenrahmede (genoemd naar de familie Altrogge die hier grond in bezit had). Vroeger lag hier een enkelspoor voor de trein tussen Lüdenscheid en Bad Altena. De aanleg van deze spoorlijn leidde tot welvaart voor de streek. Tegenwoordig meldt een spoorsite dat hier per dag nul treinen aankomen. Dat kan kloppen. Er liggen geen rails meer.

Klimmen naar de Hundertwasserschule

In 1886 was begonnen met de aanleg van een enkelspoor van Altena naar Lüdenscheid. De bevolking groeide, er was werkgelegenheid, er waren twee bakkerijen, een slager, een Sparkasse-filiaal, dokters, een apotheek, winkels voor kruidenierswaren, metaal en elektrische artikelen, hoeden en dameskleding, de plaats kreeg een eigen water- en telefoonnetwerk met een apart netnummer. Ook werd er een zelfstandige kerkelijke gemeente gesticht.

Dat bedenk je allemaal niet als je het plaatsje nu ziet. De middenstand concentreert zich in de grotere plaatsen. Er is geen station meer. Er is wel een Hundertwasserschool. Als fan van kunstenaar en architect Freidensreich Hundertwasser ga ik op zoek naar die school. Daarvoor moet ik het dal uit klimmen.

Eenmaal boven blijkt het helemaal geen school in de stijl van Hundertwasser is gebouwd, maar gewoon een bouwwerk uit de jaren '60 dat in roze en wit is geschilderd... In elk geval mijn beenspieren weer getraind...

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: