Haastrecht

Eén van mijn jeugdherinneringen is het affikken van de kerk van Haastrecht. Zoiets blijft je bij. Het is stond in zwart-wit op de voorpagina van de krant. Hoogste tijd om weer eens in Haastrecht te kijken of de kerk er nog staat.  
De Kerkstraat in Haastrecht

Haastrecht is niet zo bekend. Er loopt geen snelweg langs en er komt geen trein. Wel komen er enkele beroemde schaatsers uit Haastrecht. Dat geeft aan dat er rond de plaats veel sloten zijn. Bovendien ligt Haastrecht aan de Hollandsche IJssel. Die vroor in het verleden regelmatig dicht. De opwarming van de aarde heeft daar in deze tijd een stokje voor gestoken.

Haastrecht telt zo’n 45oo inwoners. Ik had gedacht dat het er meer zouden zijn. Dat komt omdat het een aardig historisch centrum heeft, benevens een aantal nieuwbouwwijken. Maar de mensen worden er niet gestapeld, en dan loopt het aantal inwoners ook wat minder snel op.

Huizen langs de IJsselkade . Rechts het voormalige stadhuis

Haastrecht ligt een paar kilometer ten oosten van Gouda. De bedoeling is dat het Groene Hart hier ook groen blijft. Vandaar dat de nieuwbouw beperkt is. Anders zou de plaats omringd zijn door nieuwe Vinex-wijken. Ten westen van Gouda wordt wel zo’n nieuwe Vinex-locatie gebouwd, zodat je straks vanuit Rotterdam helemaal door de bebouwde kom naar Gouda kunt fietsen. Dat scheelt bij tegenwind.

Haastrecht is een stadje, maar het voelt meer aan als een dorp. ‘Dat komt omdat het klein en aaibaar is‘ aldus een toeristische site.

De Neoclassicistische Rooms Katholieke Sint Barnabaskerk van Haastrecht

Er staan een aantal opvallende monumenten, zoals het voormalige stadhuis uit 1618. Het heeft een trapgevel. De trapleuning wordt bekroond met twee sculpturen van leeuwen. Bijzonder zijn de blauw-witte luiken: wie heeft dat ooit bedacht? Over de Hollandsche IJssel ligt hier een antieke ophaalbrug. Als die brug er niet was geweest was er een pontje geweest dat op de tijd dat ik hier fietste al met de avondrust begonnen zou zijn.

Inwoners van Haastrecht kunnen op zondag kiezen uit kerkdiensten in drie kerkgebouwen. De predikant van de Gereformeerde Kerk blijkt een dienstfiets te hebben en zo hoort het ook.

Er werden in 2021 twee fietsen gestolen in Haastrecht. De dienstfiets van de Gereformeerde dominee stond veilig onder een afdakje.  

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: