Retourtje Rotte (3)

Ik weet niet wat het is, maar mijn hoofd is wat vervaagd. Ik moet dus echt goed nadenken waar de Batavus Dinsdag mij verder nog bracht tijdens de tocht naar de Rotte.

Langs de Noordflank van Rotterdam – de onderste lijn – in oostelijke richting.

Nu was ik helemaal niet van plan om naar de Rotte te fietsen. Als je helemaal geen plannen maakt wordt het misschien allemaal ook wat vager. Wat ik me wel herinner is dat ik na Rodenrijs tussen enorme bergen zand terecht kwam. Eerst dacht ik dat men van plan was hier de Alpen aan te leggen vanwege de stijgende zeespiegel. Of loopgraven vanwege een dreigende oorlog. Maar deze toestand had alles te maken met de aanleg van de Blankenoordtunnel. Die wordt 20 km. verderop aangelegd, maar het schijnt dat zo’n nieuwe weg een aanlooproute nodig heeft die nog langer is dan de startbaan van een vliegtuig.

Nu we het toch over vliegtuigen hebben: even verderop is vliegveld Rotterdam Airport. Dit vliegveld begrijp ik niet, het ligt maar 40 km. van Schiphol. Net zomin als het vliegveld van Antwerpen, dat nota bene in de bebouwde kom ligt. Dat ligt 40 km. van Brussel (Zaventem). Je kunt ook vliegvelden opheffen en er groene bouwlocaties van maken (Valkenburg en Ypenburg). Terwijl ik dit overdenk dalen er net twee bakken vol met toeristen neer op de landingsbaan van Rotterdam The Hague Airport.

Bij Bergschenhoek

Ik fiets vervolgens door de woonwijken van Rotterdam Noord. Ik weet niet of jullie Rotterdam kennen, maar het is een uitgestrekte plaats. Ik heb laatst 18 km. door de bebouwde kom gefietst (van oost naar west). De bebouwde kom wilde maar niet stoppen.

De bebouwde kom van Rotterdam is heel anders dan die van Amsterdam. Rotterdam bestaat namelijk uit tal van dorpen die tegen of aan elkaar gegroeid zijn vanwege de nieuwbouw.

Vertier aan de Rotte

Zo fiets ik door Schiebroek en daarna door Hillegersberg. Beide plaatsen liggen rond waterplassen. Vervolgens kom ik in Bergschenhoek. Dat is een tuindersdorp buiten de gemeente Rotterdam. Hier ligt het Lage Bergsche Bos. Dit bos gaat voor veruit het grootste deel van de oppervlakte tegen de vlakte vanwege…. de aanleg van een nieuwe snelweg. Het moet allemaal niet gekker worden…. Via een tijdelijke brug kan ik aan de noordzijde van het bos komen. Maar dat is ook geen bos: het is een golfterrein.

En dan is daar (uit) eindelijk de Rotte. Dit kleine en zeer bochtige riviertje is slechts 22 kilometer lang. En toch is aan de monding van dit riviertje de tweede stad van Nederland ontstaan: Rotterdam. 

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: