Zelfscannende komkommers

Gisteren zou ik boodschappen gaan doen. We hebben deze maand elke zondag zes gasten die geen voorkeur hebben voor eten, 'als het maar veel is', dus dan moet je heel wat inslaan.

Ik ben dus ook boodschappen gaan doen. Met enige tijdsdruk, want om half elf had ik een belafspraak. Dat was natuurlijk een ideale omstandigheid om ook eens iets nieuws te proberen: de zelfscan. Daar was ik op tegen, maar nu er tal van vacatures bij de supermarkt waren besloot ik om het concern een handje te helpen. In dier voege verbond ik mijn welzijn dus aan een zelfscan.

Bij de eerste boodschap raakte ik al in verwarring. Tineke had biologische prei op de lijst gezet, maar dat waren hele kleine frutselpreitjes. Daar moest ik er dan wel acht van kopen. Dus belde ik Tineke. Dat is tegenwoordig wel weer handig.

Ze gaf mij advies wat nu te doen in twijfelachtige omstandigheden. Daarop ging ik naar artikel twee: de komkommers. Oh ja, als je komkommers koopt moet je ze ook nog scannen. Maar waar was mijn zelfscan-apparaat gebleven? Niet in mijn tassen, niet in de kar, niet in mijn jaszakken. Vervolgens heb ik de komkommers en de prei nog aan alle kanten opgetild, maar een zelfscan werd tussen deze groenten niet aangetroffen.

Ik besloot weer de winkel te verlaten in de verkeerde richting (door de ingang). Dat gaat zo maar niet, dan moet je snel achter een binnenkomende gast aan. Deze handeling alarmeerde de bewaking. Ik legde mijn probleem voor en uit en ik mocht op zoek naar een nieuw zelfscanapparaat. Dat apparaat kreeg ik niet, want ik had nog een zelfscan in mijn bezit.

Dus ik ging maar weer de winkel in en op zoek naar mijn karretje. Ik had geen idee meer waar het stond. Toen ik het eenmaal gevonden had besloot ik maar weer eens opnieuw op zoek te gaan naar mijn zelfscan. Die heb ik niet aangetroffen. Na een kwartier was ik nog niet verder dan de prei en de niet gescande komkommers.

Degene die de zelfscan heeft aangetroffen krijgt vast mijn klantenkorting. Maar hij moet wel betalen voor de biologische prei die ik gescand had. Ondertussen besloot ik om zonder zelfscan verder te winkelen en gewoon bij de kassa te betalen. Nieuwe winkelmethoden: ik word er - geloof ik - te oud voor. 

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

8 gedachten over “Zelfscannende komkommers”

 1. haha, hoe kan dat nu, ik denk dat je hem tussen de prei hebt gelegd……, gewoon de volgende keer weer proberen, nieuwe dingen leren is vast goed voor je geheugen, groeten mia

 2. Ik zie die zelfscans steeds minder gebruikt worden. Er staan weer lange rijen bij de kassa met kassiere, terwijl ik bij de zelfscan vaak iemand om hulp moet roepen omdat er iets verkeerd is ingeprogrammeerd. Laatst werd een zak spinazie door de scanner afgerekend als draagtasje. Soms piept de scanner een artikel dubbel. Soms reageert het ding helemaal niet.

 3. Bij de zelfscan kun je een logo voor fruit en eentje voor groenten vinden. Op een daarvan klikkend vouwt zich een overzicht uit. In dit geval kun je de komkommer of prei aanklikken en vervolgens het aantal. Zo gaat het tot nu toe bij de Lidl.
  Ik ben benieuwd of de grootgrutters dezelfde categorie hanteren voor komkommers en evenzo voor tomaten, immers zijn dat nu groenten of is het fruit?
  Dan moet je vaak ook nog de vraag beantwoorden of je een bonuskaart hebt.
  Een op de zes volwassenen in Nederland is laaggeletterd. Ik vraag me af hoe deze mensen zich redden bij de zelfscan!
  Staat de volgende klant met een karretje achter je te drammen, dan lijkt me dat nogal spannend. Des te meer wanneer de grootgrutter na een poosje overstapt op weer een nieuw systeem. Zou het de bedoeling zijn dat op termijn de kassa’s verdwijnen?

  1. Wat ik nog wou aanvullen:
   De Lidl bij ons heeft geen losse zelfscan-apparaten. Ik bedoel eigenlijk de zelfscan-kassa.

  2. Het sluit allemaal heel goed aan op de blogs van Henk over cognitieve veroudering. Waarbij opgemerkt moet worden dat er geen sprake is van een universeel systeem. Iedere winkel heeft zo zijn eigen variant, al zijn er wel overeenkomsten.

   En het is inderdaad bedoeld om op personeel te (gaan) besparen.

 4. Wat een heerlijk verhaal👍😊 haal maar net als wij de boodschappen via de bemenste kassa houden we ze in ieder geval nog aan het werk, groeten van 2 genietende pensionado’s uit ‘n zonnig en soms winderig “good old” Den Helder

  Marian&bart Dekker

 5. Een gescand produkt kan worden verwijderd. Bij de kassa (van AH) is (nogmaals) de bonuskaart nodig. Maar weet niet bij b.v. Dirk en Hoogvliet. Daar kun je ook aan de kassa scannen. Henk, er gaat een geheel nieuwe wereld voor je open. Kon wanneer je als een kwajongen wordt gecontroleerd op je eerlijkheid of je leeftijd (bij aanschaf van alcoholhoudende dranken; rumbonen uitgesloten).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: