Naar de bollen (4)

Je vergeet gemakkelijk dat een dorp als Noordwijk aan Zee ook nog een achterland heeft. De plaats is meer dan een Boulevard en een winkelstraat. 
Boulevard van Noordwijk aan Zee

Zo’n toeristische plaats is meer dan hotels en friettenten, er wonen ook nog mensen.

In Noordwijk aan Zee wonen zo’n 8000 mensen. Achter de boulevard liggen

Achter de boulevard met rechts de vuurtoren

uitgestrekte wijken met karakteristieke woningbouw uit vooral de jaren ’70 en ’80. Saai, maar de realiteit uit die tijd.

De huizen zijn er pittig aan de prijs: gemiddeld zo’n 500.000 euro. Waarschijnlijk komt dat ook tot uiting in het stemgedrag: de VVD kreeg veruit de meeste stemmen, op grote afstand gevolgd door D’66. Anders dan in Katwijk kwamen de christelijke partijen er in Noordwijk aan Zee nauwelijks aan te pas.

Batavus Dinsdag in het Malotedel

Voor mijn fiets is het ook geen veilige omgeving: er werden in 2021 maar liefst veertig fietsen gestolen.

Na het dorp volgen de duinen. Ondertussen trekken flarden zeemist op naar de kust. Ook wakkert de wind wat aan. Het wordt opeens een stuk frisser.

Ik fiets de duinen in. En zodra je een eindje verder van zee bent blijkt het toch weer zonnig te zijn, er staat minder wind en het is een paar graden warmer. wat een verschillen op korte afstand.

Langeveld

De duinen ten noorden van Noordwijk vormen deels een open duinlandschap, met langs de oostrand naaldbos. Een aanzienlijk deel van de duinen is aangetast door een chique golfterrein. Het gebied heet Malote, maar ik zie weinig malloten. Het fietspad loopt voor een deel vrij beschut door een smalle rand van struikgewas – met af en toe een struikrover – en lage kromgetrokken bomen.

Bollenveld bij Ruigenhoek

Even verderop is een zweefvliegveld, waar druk gezweefd wordt. Omdat er ooit een Belgisch zweefvliegtuig is geland is dit Noordwijk International Airport. Het gebied heet Langeveld en er is een aansluiting naar het strand: de Langevelderslag.

Bij Ruigenhoek kom ik weer bij de bollenvelden uit. Het is hier een verkeersdrukte van belang. een plaatselijke bollenboer waar ik in het verleden bijzondere bollen heb gescoord (zoals de spinlelie) blijkt zijn verkooppunt te hebben opgedoekt.

Illegaal bloemenmeisje

Omdat de weg naar Lisse erg druk is neem ik een kleine weg naar het noorden: de Zilkerweg. Hier vind je de mooiste bollenvelden van de streek. De weg kronkelt tussen prachtig gekleurde velden door waar dames zich illegaal laten fotograferen tussen de bloemen. De namen van de bollenboeren zijn vaak dezelfde als in de Noordkop van Noord-Holland. Toen de bollengrond rond Hillegom en Lisse te schaars werk weken veel families uit naar de Noordkop.

De Zilk is het meest noordelijke dorp van Zuid-Holland. Als ik rechtdoor zou fietsen zou ik bij Bennebroek Noord-Holland binnen fietsen. Maar dat doe ik niet. Er is al teveel gedoe over grensoverschrijdend gedrag. 

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: