Aalscholver

Kijk nu eens wie vanmorgen de natte vleugels stond te drogen voor ons huis! Het was de heer A. Scholver.
Phalacrocorax carbo

In Nederland werden in 2019 zo’n 16.500 broedparen geteld, waarvan de meesten in de omgeving van Andijk.

Tot voorkort kwam de aalscholver niet zoveel voor in de omgeving van Delft. Waarschijnlijk heeft de vogel niet zoveel met techniek. Maar tegenwoordig zien we hem hier zelfs binnen de bebouwde kom. Ook voor fietsende studenten slaat hij niet op de vlucht.

De aalscholver is flink uit de kluiten gewassen. De spanwijdte van de vleugels kan tot 1,5 meter reiken.

Er worden vijf afzonderlijke families van aalscholvers onderscheiden.

De aalscholver is een beschermde vogel. Daar zijn visliefhebbers het niet altijd mee eens. Hij scholvert per dag wel een kilo vis. Tussen de aalscholvers is het moeilijk vissen vangen. 

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: