Cognitieve achteruitgang bij het ouder worden (7)

Dus Henk 50 gaat even moeilijk doen? Jazeker. Henk 50 bedenkt het niet zelf, maar hij haalt het uit een boek. Dat klinkt moeilijk, maar ik geef toe dat ik het ook niet wist.

Hoe zit het met de vrije uitgestelde reproductie? Geen idee wat dat is. Dat zoeken we dus op. Dat is het spontaan uit het geheugen opdiepen van informatie, zonder dat je daar een zichtbare herinnering aan hebt.

Een voorbeeld is: het je zonder een boodschappenlijstje herinneren wat de benodigde zes boodschappen zijn. En het antwoord luidt: dat vermogen gaat bij veel mensen drastisch achteruit. Dat is geen kwestie van dementie. Het hoort gewoon bij het ouder worden.

Er is overigens een lichtpuntje: ik kon dit nooit goed. Ik mag er dus een K bij zetten, van ‘karakteristiek’. En nu ik niet meer brood, kaas, melk, karnemelk, slabonen en twee taartaartjes mag halen is dat al helemaal logisch. Het moeten nu een speciaal soort brood, een speciaal soort kaas, havermelk, sojadrink, buitenbeentjes en vegaburgers van een speciaal merk zijn. Naarmate ik ouder word wordt het leven ook nog eens ingewikkelder. Dat is geen ouderenvriendelijk beleid.

Het kopen van een treinkaartje

Dat brengt mij op een concrete casus. Donderdag had ik zes minuten overstap op station Venlo. De Batavus en ik moesten voor die overstap een trap af en een trap op. Maar eerst moest ik in de stationshal een fietskaartje kopen. Naast mij – bij de genabuurde automaat – vroeg een duitstalige mevrouw mij ondertussen hoe ze een treinkaartje naar Helmond kon kopen.

Ik klikte voor haar even de goede toetsen in. Zo ben ik wel. Ondertussen moest ik ook mijn eigen treinkaartje in de gaten houden. Toen bleek dat de buurvrouw contant wilde betalen. Met muntgeld, want papiergeld pikt de automaat niet. Ze vroeg of mijn automaat wel muntgeld accepteerde. Nee, ook deze gleuf was gesloten. Toen bedacht ik dat ze misschien nog een optie aan moest klikken. En ja hoor: dat was de optie ‘met muntgeld betalen’.

Ik had ondertussen mijn fietskaartje betaald. Maar om dat te laden op mijn OV-chipkaart moest ik de kaart voor een scherm houden. Dat is natuurlijk magisch, want dan floept er zomaar een onzichtbaar kaartje op je chipkaart. Maar dat vergat is dus. Ik was tezeer met de buurvrouw begaan.

Conclusie: op mijn leeftijd moet ik me niet met de buurvrouw bemoeien als ik niet eerst mijn eigen handelingen heb afgerond... de trein heb ik overigens nog wel gehaald. 

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

3 gedachten over “Cognitieve achteruitgang bij het ouder worden (7)”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: