Naar de bollen (1)

De zon scheen en het was lente. Hoogste tijd om op de fiets te stappen. Dat doe ik tegenwoordig weer te weinig.
Lentefietstocht naar de bollen

Tegenwoordig maak ik geen enkele haast. Ik ben niet vooruit te branden. Daardoor stapte ik pas om 12 uur op de Batavus Dinsdag.

Ik was van plan om richting Noord-Brabant te fietsen, met de wind in de rug. Maar omdat ik nog wat vuilnis naar de containers moest brengen fietste ik in tegenovergestelde richting. De eerste kilometers verkeerde ik in een toestand van permanente twijfel. Dat is te zien aan het zigzaggen op de kaart.

Uiteindelijk koos ik er voor om richting de zee te fietsen. Dat kan nog steeds in allerlei richtingen en hoedanigheden. Maar ik dacht dat Katwijk misschien een aardige bestemming was. Daar is een Hema waar ze koffie schenken.

Op Twitter las ik dat HEMA een communistisch bedrijf is en dat je daar dus niet moet komen. Maar volgens mij valt de schade wel mee. Communistische bedrijven verkopen geen oranje tompoucen. 

Delft wordt tegenwoordig omgeven door uitgestrekte bossen. Het lijkt hier de Veluwe wel. Dat scheelde in de tegenwind en ik maakte dan ook dankbaar gebruik van de ruisende beschutting. Daarna volgde de bebouwing van de Vinex-wijken Ypenburg en Nootdorp. Half Den Haag is zo’n beetje gevinexd tegenwoordig en er moeten nog tienduizenden woningen bij komen.

Het oude centrum van Leidschendam bij avond

Uiteindelijk kwam ik in Leidschendam uit. Ik weet niet of jullie die plaats kennen, maar het centrum is beschermd dorpsgezicht. Rond dat centrum hebben planologen uit de jaren ’70 en ’80 van de vorige eeuw stevig huis gehouden, waardoor de plaats vooral hetzelfde is als alle andere groeikernen uit die tijd. Voornamelijk dakkapellen en Gamma schuttingen. Daarnaast is er het grootste overdekte winkelcentrum van Nederland: The Westfield Mall of the Netherlands. Als je dit winkelcentrum hebt bezocht hoef je niet meer naar de USA. Het is gewoon hetzelfde, alleen betaal je hier met euro’s in plaats van met dollars.

Veelkleurig plantsoen in Voorburg

De volgende plaats is Voorburg. Alweer met een beschermd dorpsgezicht en daar om heen hebben planologen uit de jaren ’70 en ’80 van de vorige eeuw stevig huis gehouden, waardoor de plaats vooral hetzelfde is als alle andere groeikernen uit die tijd. Voornamelijk dakkapellen en Gamma schuttingen. Zelfs de kleine plantsoenen staan in dit seizoen opvallend kleurig is bloei. Dat is dan weer een pluspunt.

Vanuit Voorburg kun je parallel aan de spoorlijn naar Leiden fietsen. Om de weg niet al te saai te maken heeft men diverse onderbrekingen georganiseerd. Zo ga je twee keer onder de spoorlijn door. Dan weet je tenminste nog ongeveer waar je bent. Aan de westzijde van de spoorlijn is het land nog groen, dit is een vier kilometer brede buffer tot aan Wassenaar.

In Voorschoten besluit ik om richting Wassenaar te fietsen. De route naar Leiden heb ik dit voorjaar al een paar keer gefietst. Daarom deze keer maar wat anders. 

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: