Fietstocht met onbekende bestemming

Gisteren heb ik weer een kaartloze fietstocht gemaakt. Ik had geen idee waar ik zou beginnen en waar ik zou eindigen. 

Het recept is als volgt. Op station Delft stoppen zestien treinen per uur. Ik fiets naar het station en stap in de eerste trein die stopt op Delft. Daar stap ik in, compleet met fiets. Als ik de krant uit heb stap ik weer uit. Dat was in Tilburg. Daar ben ik op de fiets gestapt.

Op de fiets door Brabant (bij Alphen)

Vanuit Tilburg had ik geen idee waar ik naar toe zou fietsen, maar ik maakte het me gemakkelijk en fietste met de wind mee. In dier voege kwam ik in Baarle Nassau. Daar valt niet veel te zien, behalve een overdaad aan toeristen. Ik moest er dus snel weer uit zien te komen.

Via het Belse Lijntje (een voormalige spoorlijn) fietste ik richting Turnhout. Na een tijdje vond ik die weg toch wat te saai worden en sloeg een zijweg in. Deze streek ik nogal bebost, je hebt geen idee wat je tegen gaat komen. In elk geval kwam ik vooralsnog door geen enkel dorp, maar wel in de buurt van Rijkevorsel. Daar was ik dit jaar al eerder geweest, dus ik wist dat ik in de buurt van Hoogstraaten was.

De voormalige spoorlijn van Tilburg naar Turnhout

De wouden bleven maar doorgaan, maar nu stonden er eindeloos veel villa’s in de bossen. Eigenlijk is dit een gebied waar mensen met grote hekken rond hun tuin als achtertuin een bos hebben. In ‘De Lage Landen’ lieten de filmmakers met de drone zien hoe dat er van bovenaf uit ziet, inclusief zwembaden. Er wordt voortdurend bijgebouwd, alle bospercelen lijken wel bouwpercelen te worden. Dat was o.a. het geval in Zoersel. Een halve eeuw geleden logeerden wij daar in een jeugdherberg die eenzaam aan een zandweg lag. Nu ligt diezelfde jeugdherberg aan een geasfalteerde straat met aangrenzende villa’s.

Jugendstil in Borgerhout

En verder ging de fiets. Totdat ik uiteindelijk in Oostmalle was. Hier was de bebouwing dichter en een grote voormalige straatweg (kaarsrecht met rommelige bebouwing, kenmerkend voor België) leidde naar Schilde en Wijnegem. Daar stak ik het Albertkanaal over. Toen was ik in de bebouwde kom van Antwerpen.

Ik fietste een aantal rondjes door de oudere wijken van Deurne en Borgerhout. In sommige delen van deze voorsteden hoor je weinig Vlaams en veel Arabisch. Er zijn veel buitenlandse winkels, met af en toe een verdwaalde Albert Heyn of Kruitvat, maar die zijn ook buitenlands. Maar waar het mij om ging was de verborgen Jugendstil in deze wijken.

Aan het begin van de avond zette ik mijzelf en de Batavus in Berchem op de trein naar Roosendaal. De conducteur hield nauwgezet toezicht op het dragen van mondkapjes. De fietsteller had er 120 kilometer bij opgeteld. 

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

2 gedachten over “Fietstocht met onbekende bestemming”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: