“Een dubbeltje op zijn kant”

Ik zit niet altijd op de fiets. Zondagmiddag maakten we een wandeling van ruim 10 kilometer langs de Hollandsche IJssel.

Het was prachtig zonnig weer, maar wat nog meer voordeel bood was dat de weg afgesloten was voor alle verkeer. Voetgangers zijn geen verkeer en dus konden we gewoon in alle rust over de dijk lopen.

Ten zuiden van Nieuwerkerk aan den IJssel bevindt zich een monumentaal monument. Het heet: ‘Een dubbeltje op zijn kant’. En deze geschiedenis is ook echt een monument waard. Het verhaal gaat als volgt:

In de nacht van 31 januari op 1 februari woedt een zware storm over Nederland. Op tal van plaatsen breken dijken door. De dijk langs de Hollandsche IJssel is op eigenlijk niet meer hoog genoeg om het water (3 meter hoger dan normaal bij vloed) tegen te houden. Kritieker is echter de situatie bij Hitland, waar de dijk op doorbreken staat.

Monument ‘Een dubbeltje op zijn kant’ bij Hitland

Een zandhandelaar kwam op het idee om het beginnende gat te stremmen door er een schip in/ tegenaan te zetten. De burgemeester vorderde ‘in naam van de koningin’ een schip dat in de nabijheid lag. Het schip ‘de Twee Gebroeders’ werd met de kop tegen de dijk gezet, waarna de mensen op de dijk met een touw de kop van het schip op de plek konden houden.Vervolgens zwenkte het achtersteven van het schip door de stroming naar het gat en werd het schip als ware het een sluisdeur tegen de dijk gezogen. Een riskante operatie, het schip had immers makkelijk de polder in kunnen spoelen…

In de loop van de zondagmorgen werd het gat achter het schip met zandzakken en dekzeilen gevuld. Het werd een roemruchte redding van de daarachter gelegen polders. Het herdenkingsmonument werd in opdracht van het hoogheemraadschap van Schieland en in 1983 door schipper de schipper van de Twee Gebroeders onthuld.

Als dit schip er niet had gelegen, was de Randstad tot aan Leiden toe ondergelopen. De Prins Alexanderpolder, die zes meter onder NAP ligt, zou dan minimaal tien meter onder water hebben gestaan. 

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

2 gedachten over ““Een dubbeltje op zijn kant””

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: