Botsende tachtigers

Meneer en mevrouw de Groot zijn rond de 80 jaar oud en 55 jaar getrouwd. Dat is een felicitatie waard. Maar de laatste jaren raakt hun relatie verstoord. Wat is er aan de hand?

Vroeger

Meneer de Groot is een sociale man die altijd erg op zijn vrijheid gesteld was. Ze moesten hem op zijn werk niet ‘vastpinnen’. Gelukkig kreeg hij veel vrijheid om zijn werk naar (deels) eigen inzichten uit te voeren. Daar functioneerde hij het beste mee. Er kwamen aanvaringen als een chef of collega hem uit ging leggen dat hij zich beter aan de regels moest houden.

Ook thuis was meneer de Groot een vrolijke flierefluiter. Af en toe was hij ‘zoek’. Dan had hij weer iets gezien of had hij iemand ontmoet en was hij helemaal de tijd vergeten.

Mevrouw de Groot hield meer van orde en regelmaat. Ze beschouwde het huis als haar domein. Ze vond het niet erg dat ze veel meer in huis deed dan haar man. Want als die zich met het huishouden ging bemoeien ging opeens alles anders en dan was ze de controle over het huishouden kwijt. Als hij ‘zijn eigen ding deed’ (zoals dat tegenwoordig wordt genoemd) wist ze zeker dat de zaken op haar manier geregeld werden.

Meneer en mevrouw de Groot hadden dus een bepaalde manier van omgang met elkaar gevonden waarbij ze beiden souverein waren in eigen kring, om er maar eens een term uit de filosofie bij te te halen.

En nu…

De laatste tijd wordt dat allemaal wat ingewikkelder. Ze tobben beiden wat met hun gezondheid. Daarbij wordt mevrouw de Groot ook wat meer vergeetachtig. Dat hoort bij de leeftijd, maar het is wel lastig.

Mensen die de behoefte hebben om controle te houden over hun omgeving hebben de neiging om bij het ouder worden nog meer controle uit te willen oefenen. De marge waar binnen je overzicht kunt bewaren wordt namelijk kleiner omdat je werkgeheugen minder goed functioneert.

Omgekeerd heeft meneer de Groot de neiging om nog méér zijn eigen gang te gaan. Juist nu hij meer beperkt wordt in zijn mogelijkheden heeft hij de neiging om – als hij zijn eigen gang kan gaan – nog meer vrijheden tot zich te nemen.

Meneer de Groot is – bij wijze van spreken – straks de honderdjarige die uit het raam klimt en zal gaan verdwijnen. Dat doet hij nu thuis ook al. Hij verdwijnt door de achterdeur en stapt op zijn fiets. Mevrouw de Groot, die niets heeft gemerkt, zet een half uur later koffie en dan blijkt dat haar man zoek is. Daar maakt ze zich grote zorgen over, want haar man heeft gezondheidsproblemen. Wat gebeurt er als hij opeens van zijn fiets valt?

Het voorbeeld van het echtpaar de Groot laat zien dat je ook bij het ouder worden hard aan je relatie moet (blijven) werken. Als mensen ouder worden kunnen (aldus de ouderenpsychologen Noud Engelen en Bas van Alphen) de karakter-eigenschappen van mensen zich nog wat nadrukkelijker manifesteren. En als je inmiddels allebei thuis zit zit je elkaar daarbij mogelijk ook extra in de weg.

Goed om daar alvast aan te denken in Huize Henk 50. Tineke houdt van haar vrijheid, maar ze is ook van de structuur. Henk heeft een aantal basisregels, maar wil beslist oook zijn vrijheid niet kwijt. Hoe zou dat er uit zien als ze beiden 80 zijn geworden?

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

3 gedachten over “Botsende tachtigers”

  1. Het lijkt mij zo fijn om een huis te hebben met ieder zijn eigen domein en een gemeenschappelijk deel. Een soort duo-woning.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: