Hoofd vol watten

Nee, ik ben niet vaak ziek. Maar als je boven de 70 bent heb je meestal wel ervaring met een lokale griepgolf.

Hebben jullie dat nu ook? Dat je het gewoon aan voelt komen. Al een week van tevoren dacht ik: ‘als dát maar goed gaat…’ Een snufje hier, een niesje daar, het rechterneusgat verstopt, het beetje extra koud gevoel in de avond, ’s nachts een paar keer wakker. Een soort pre-viraal-syndroom (PVS).

De eerste golf

En ziedaar: een aantal dagen later moest ik (het) toegeven: ik voelde me niet helemaal fit. Om dat gevoel te bestrijden maakte ik nog een lange fietstocht: hét bewijs dat ik niet ziek was. Maar de volgende dag was ik tot weinig meer in staat.

Tegenwoordig moet je dan meteen een coronatest doen. In je rechteroor is betrouwbaarder dan in je linkeroor. De uitslag was negatief en dus positief. Tineke vertoonde dezelfde verschijnselen. Zij kwam ook met een negatieve uitslag thuis. Twee zieke mensen in huis, dát is nog eens gezellig!

Tineke loopt in zo’n situatie de hele dag in pyjama. Als ik dat zie weet ik al hoe laat het is. Ik trek meteen ’s morgens mijn kleding voor overdag aan, dan voel ik me minder ziek en kan ik gewoon naar mijn werk. Dat is de kamer beneden.

De ziekteverschijnselen bleken verschillend. Tineke niest de hele dag door zó hard dat de ruiten het bijna begeven. Ik hoest zóveel dat de hondenbelasting langs komt.

’s Avonds gaat Tineke extra vroeg naar bed. Ik stap er wat later in, en ga daarna dusdanig hoesten dat ik op de bank ga liggen en een saai en slaapverwekkend TV-programma opzoek. in dit geval een camera in een straat in Berlijn in het jaar 1947. Zwart-wit, geen geluid, af en toe een voetganger of een militair voertuig.

De tweede golf

Vrijdag besloot ik dat ik weer beter was. Mijn moeder zei ook altijd: “Henk moet je niet binnen houden. Die knapt pas op als hij naar buiten mag.” Tineke vond het geen strak plan, maar mijn moeder wist beter hoe het bij mij werkt. Dus ik fietste een rondje van zo’n 20 kilometer en kwam helemaal belatafeld thuis. De rest van de dag kon ik niets meer tot stand brengen. Ook de zaterdag en de zondag waren niet aan mij besteed.

Disndag dacht ik dat het weer tijd was om te gaan fietsen. Ik fiets tenslotte ook op een Batavus Dinsdag. De eerste tien kilometer verliepen voorspoedig. Alleen had ik weinig inzicht in het verkeer. Mijn hoofd zat vol watten. Gelukkig hielden de andere verkeersdeelnemers rekening met een ouderwordende weggebruiker met klapperend kunstgebit.

De tweede etappe, de tien kilometer terug, waren drie keer zo ver als de heenweg. Dat begrijp ik dus weer niet. Heb je 70 jaar aan je conditie gewerkt, blijkt het allemaal niets voor te stellen. Vandaag blijf ik maar weer eens thuis. 

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

Eén gedachte over “Hoofd vol watten”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: