De O is van Overijse

Ik moest nogal diep in mijn brakke geheugen graven om weer te bedenken wat ik in Overijse had gezien. Ik dit geval waren we trouwens met twee m/v, want Tineke fietste mee.

Overijse is een vrij uitgestrekte plaats die niet direct opvalt. Dat krijg je als je in de schaduw van een grote stad ligt. In dit geval is dat Brussel.

Sint Martinuskerk in Overijse

Ten oosten van Brussel liggen prachtige bossen met o.a. veel beuken, die het bos in de herfst prachtig rood kleuren. Het is hier dan de Indian Summer van de lage landen. Eén van die bossen is het Zoniënwoud dat echt een groene long is voor de stad Brussel.

Overijse ligt nét aan de Nederlandse kant van de taalgrens, La Hulpe (één dorp verder) is Franstalig. Je kunt dus beter een kop koffie in Overijse drinken, want daar verstaan ze je in het café.

Voormalig gemeentehuis van Overijse

Wij kwamen alhier vanuit Leuven, langs een vriendelijk water: de IJse. Overijse ligt dus aan de overkant, al is dat maar net vanaf welke kant je het bekijkt. Aan weerszijden zijn heuvels die niet zo hoog zijn, maar die het land een afwisselend karakter geven. De streek staat bekend als de Druivenstreek. Ik vermoed omdat er druiven gekweekt worden.

Straat in Overijse

Wil je vanuit Overijse naar Brussel fietsen, dan is het wel even klimmen geblazen. Je moet namelijk uit het dal zien te geraken. Maar zo is het ook in het echte leven: soms moet je even klimmen om het dal uit te komen. Daar is niet altijd een pilletje voor.

De plaats Overijse telt zo’n 25.000 inwoners. Ze hebben de beschikking over een station waar geen trein komt. Als ze met de trein willen moeten ze naar La Hulpe (Terhulpen). Daar stopt de trein die tussen Brussel en Louvain-la-Neuve rijdt. Het lokale zwembad heet het Begijntjesbad.

Als er een baby wordt geboren in Overijse plant de gemeente een boom. Dat heet vast een babyboom. Dit soort aanmoedigingspremie zal wel nodig zijn, want één van de basisscholen sluit zijn deuren in juli 2022 vanwege een gebrek aan aanmeldingen van kinderen.  

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: