Moeder met rijbewijs

Van autorijden heb ik geen verstand. Dat zit in de familie. Vier van de zes kinderen uit ons gezin hebben geen rijbewijs. En niemand rookt.

Mijn vader en moeder hadden wel een rijbewijs. Mijn vader rookte pijp en sigaren en mijn moeder rookte af en toe. Dit soort gewoonten wordt dus niet automatisch op een volgende generatie over gedragen.

Mijn vader kreeg één keer een deuk in de auto. Ik weet niet meer hoe dat kwam. Maar met de gootsteenontstopper heeft hij de deuk er eigenhandig weer uitgekregen.

Mijn moeder droeg meer bij aan de groei van de economie. Eén keer wilde ze keren, maar ze reed achteruit een diepe berm in en kwam vast te zitten. Daar was ik bij en de paniek sloeg bij mij lichtelijk toe, want het gebeurde tegen de avond in het oerwoud van Borneo. In het bos waren wilde dieren, waar ik wel een beetje bang voor was.

De tweede keer zou mijn moeder mij ophalen omdat ik naar het ziekenhuis moest. Ze sloeg echter op de snelweg bij Zaandam over de kop. Volgens de berichtgeving gebeurde dat omdat ze een egeltje wilde ontwijken. Mijn moeder was erg zorgzaam voor alles wat groeit en bloeit. Ze belandde ter observatie in het ziekenhuis, maar bleek niets te mankeren. Ik kwam niet in het ziekenhuis, want mijn moeder kwam niet. Ik had als student geen telefoon en wist niet waar mijn moeder bleef, maar ik was liever op mijn studentenkamer dan in het ziekenhuis. Dus dat heb ik maar zo gelaten.

De derde keer was het opeens glad in de polder (Alblasserwaard). Of niet opeens, maar voor mijn moeder was het wél opeens. De auto slipte en mijn moeder slipte mee. Ze belandde in een sloot, maar kon via het achterportier droogvoets de auto verlaten.

Toen ze op de kant stond ontdekte ze dat de lichten nog brandden. Ze is weer in de auto geklommen en heeft de lichten gedoofd. Als je in de crisisjaren bent opgegroeid blijf je je leven lang zuinig. 

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

3 gedachten over “Moeder met rijbewijs”

 1. Autorijden
  Motorrijden
  Roken + drugs erbij
  Drinken + sterke drank erbij
  En dan in de auto rijden of op de motor rijden ? ja dat gebeurde mij wel toen ik een jongeman was.
  Later in mijn leven ben ik iets verstandiger geworden.

  Ik heb veel engeltjes op mijn schouders, want nauwelijks ongelukken gehad.

  Autorijden en motorrijden is heerlijk!

  Wel oppassen nu hè, bijna alle medeweggebruikers zitten te whatsappen of te bellen.

  Frontale botsingen zijn in de mode !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: