De sokken en het vervolg

Henk 50 was dus van zijn sokken gereden. Het leek allemaal met een sisser af te lopen. Hij was koelbloedig naar huis gefietst. Pas daar begon hij te trillen. Dat werd niet veroorzaakt door een Groningse aardbeving.

Toch waren er indirecte gevolgen. Die passen in het rijtje van de afweermechanismen. Want wat was nu eigenlijk de oorzaak van de aanrijding? Was dat de automobilist die door rood reed? Of was Henk50 onzichtbaar geweest?

Deze tweede hypothese werd tot een prangend vraagstuk verheven. De koplamp en het achterlicht waren in goede toestand. Maar hoe moest een automobilist Henk50 op zijn Gazelle waarnemen?

Dus Henk 50 bevestigde reflectoren op zijn mouwen. Maar dat was niet voldoende. Hij bevestigde reflectoren op zijn spaken. Maar dat was ook niet voldoende. Hij zorgde voor nóg meer reflectoren op zijn jas en op zijn spaken.

Twee maanden later fietste Henk50 als de plaatselijke dorpsgek, verkleed als fietsende kerstboom, door Den Helder. Het gekke was dat het eigenlijk niet eens ging om de angst om aangereden te worden. De aanrijding had ik prima doorstaan. Maar het ging om het idee dat ik aanleiding had gegeven voor een aanrijding. Ik was niet voldoende zichtbaar geweest. Het was dus eigenlijk een vorm van sociale angst. Alleen het gegeven dat het steeds later donker werd. Dat hielp mij door het fietsende voorjaar heen.

Henk50 dacht: ‘Het steeds meer verlichten van de fiets verlicht niet tegen de angst. Ik moet mijn denken veranderen’. Dat heet in de psychologie: ‘een gedachtenstop’.

Kenmerk van obsessief denken is dat je er steeds angstiger door wordt. Het helpt dus niet tegen de angst, want je bedenkt steeds meer (vaak) irrationele opties die alsnog maken dat de angst toeneemt.

Was ik goed verlicht? In materieel opzicht was ik goed verlicht. In geestelijk opzicht was een andere vraag. Maar het zou niet helpen om nóg meer verlichting toe te voegen aan mijn toch al opzienbarende verschijning.

Ik besloot me te beperken tot een koplamp en een achterlicht en in de winter in buitengebieden een fluoriscerend hesje. Er daalde een diepe gemoedsrust op de eenzame fietser neer. 

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

3 gedachten over “De sokken en het vervolg”

  1. Zorg wel dat die twee lichten op je fiets GOED licht geven – helder licht, groot licht. Ik zie ze soms vanuit de auto in het donker rijden met van die kleine pitjes. Dat helpt weinig voor de zichtbaarheid…

  2. Zijn reflecterende zijkanten van fietsbanden niet meer verplicht? Nu ik eraan denk; ik zie die lichthoepels van vroeger eigenlijk niet meer. Of komt dat omdat ik als ouwe man ’s avonds het huis niet meer uitga … .?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: