Henri Nouwen

Henri Nouwen (1932-1996) is een wereldberoemd en toch weinig bekend Nederlands priester. Dat is een vreemde tegenstelling. Waarom geniet iemand zoveel naamsbekendheid, maar wordt zijn kennis onvoldoende ingezet in de academische wereld.

Nouwens studeerde psychologie en theologie in Nijmegen. Hij gaf colleges aan gerenommeerde en prestigieuze universiteiten zoals Yale en Harvard. Toch hoor je in de academische wereld nauwelijks iets van en over hem. En ook lijkt het alsof de Rooms-Katholieke Kerk niets met zijn geestelijke erfenis heeft willen doen.

Ik zou daar een verklaring voor willen geven. Het hart van Nouwen lag helemaal niet in die academische wereld. En hoewel hij een diep-religieus mens was lag zijn hart ook niet in de strijd binnen de Rooms-Katholieke Kerk. Daar werd in de jaren ’60 strijd geleverd voor en over liturgische vernieuwing, over de afschaffing van het celibaat, over de positie van vrouwen in de kerk. Maar kritiek op kerkelijke structuren was aan Nouwen niet besteed. Hij zocht zijn heil elders.

Waar Nouwen zich thuis was gaan voelen was in de zorg voor zeer kwetsbare mensen. In 1986 ging hij als pastor werken in een Ark-gemeenschap voor mensen met een verstandelijke beperking in Canada. Dat betekende ook dat je daar ging wonen. Medewerkers en mensen met een verstandelijke beperking vormden één woon-en leefgemeenschap. Daar ontmoette hij Adam, een meervoudig gehandicapte man, die hem de ogen opende voor een vriendschap en verbondenheid die hij in de academische wereld nooit gevonden had.

Het waren die contacten waar Nouwen vond waar hij zijn hele leven al naar op zoek was: verbondenheid. Nouwen was psychisch fijngevoelig en kwetsbaar. In de kwetsbaarheid van deze mensen vond hij zichzelf terug. Dus niet in academische discussies, niet in de strijd tegen de gevestigde structuren, niet in het moeten, maar in het ‘er zijn’.

Theoloog Inigo Bocken noemt Henri Nouwen een Fremdkörper in de academische en de katholieke wereld. En hij vermoedt dat dat komt omdat Nouwen allesbehalve modieus was en wilde zijn. In plaats van gangbare thema’s aan te snijden ging hij zijn eigen weg. Dat was een levenslange zoektocht naar de vraag wie hij was, met wie hij verbonden was en hoe het je leven verandert als je je een geliefd kind weet.

Dat de boeken van Nouwen ook 25 jaar na zijn dood nog altijd een grote oplage en verkoop laten zien verklaart Bocken uit het feit dat dat de individuele en spirituele zoektocht een thema is waar veel mensen mee bezig zijn. Zulke onderwerpen raken mensen meer en dieper dan een tijdelijke strijd tegen kerkelijke structuren.

Henri Nouwen schrijft dat perfectionisme mensen tot wanhoop brengt. We kunnen pas gelukkig worden als we onze gebrokenheid erkennen en onze pijn onder ogen zien. Pas dan weten we ook wat het betekent om gezien en aanvaard te worden.

Vorige week had de dominee een spiegeltje mee. Zo'n spiegeltje had hij als pastor aan alle bewoners van 'zijn' verpleeghuis gegeven. Eén spiegeltje was gebroken. En - achteraf - zei de dominee: 'dat was het mooiste spiegeltje'. Het tekent de gebrokenheid én de andere kant: de ruimte voor herstel door Jezus. We hoeven niet perfect te zijn en het allemaal alleen te doen. 

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

2 gedachten over “Henri Nouwen”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: