Christelijk complotdenken

Max van den B - de man die met een brandende fakkel voor het huis van Sigrid Kaag stond - maakt er geen geheim van: hij is overtuigd christen. Hij stelt dat hij in zijn boodschap direct wordt aangestuurd door God. 

Met zijn boodschap vertegenwoordigt Max een klein groepje christenen dat echter naar verhouding in de media veel aandacht krijgt. Het beeld zou kunnen ontstaat dat alle christenen op zondag in overvolle kerken zitten, dat ze allemaal tegen vaccinatie zijn en dat wantrouwen jegens de overheid kenmerkend is voor het christelijk geloof.

Mariëtta van der Tol (politicologe aan de Universiteit in Oxford) en Kees van de Bos (hoogleraar sociale psychologie in Tilburg) hebben zich beiden gespecialiseerd op het onderwerp ‘religie en radicalisering’.

Religieus splitten

Volgens van der Tol wordt de wereld in het complotdenken verdeeld in goed en kwaad. Het is dus (zie andere blogs) een vorm van ‘splitting’. Er wordt onderscheid gemaakt tussen mensen die helemaal fout zijn en mensen die onvoorwaardelijk goed zijn. En dat wordt dan verbonden met apocalyptisch denken: dit is allemaal een opmaat naar de eindtijd.

Mensen die zich hebben laten vaccineren zitten helemaal fout, want ze werken daardoor mee aan het grote plan van het World Economic Forum, waarbij de hele wereld gecontroleerd wordt door een kleine elite van superrijken. Daar komt bij Max van den B ook nog de verbinding bij van het veronderstelde wereldwijde pedofielen-netwerk, net zoals bij Mischa Kat, die momenteel gevangen zit in een Noordierse gevangenis.

Joods complot

De verhalen bestaan al sinds de Middeleeuwen en krijgen elke keer weer een nieuwe gedaante. Vanaf die tijd wordt elke keer weer ook een verband gelegd met het Joodse volk. Sinds 1903 komt daar als bron het boek ‘De protocollen van de Wijzen van Sion’ bij. Dat boek gaat over een conferentie van Joodse leiders die in 1897 in Bazel zou hebben plaatsgevonden. Daar werden plannen gesmeed om de christelijke wereld omver te werpen en een Joodse wereldheerschappij te stichten. Ziehier de link met Familie Rothschildt, met George Soros en met Klaus Schwab. Het boek is gefingeerd, maar in verschillende Arabische landen staat het op de boekenplank van de feitelijke historie.

Volgens Kees van de Bos kunnen mensen die zich gediscrimineerd voelen in dit complotdenken terecht komen. ‘Als je het gevoel hebt dat je onderdrukt wordt en je bent achterdochtig, dan kan de religie het radicaliseringsproces aanwakkeren’. Van der Tol voegt daar aan toe dat het vaak mensen zijn die niet tot een kerk behoren. ‘Het gaat om activisten die op basis van eigen autoriteit invulling geven aan de christelijke theologie’.

In mijn opvatting spannen deze mensen God voor hun karretje. Ze lezen de Bijbel niet grondig, maar pakken er her en der een tekst uit die goed uitkomt. Maar die tekst is eigenlijk altijd losgezongen van de context. 

Van der Tol: de Bijbel leert dat de vrijheid die Jezus predikt zich op een heel andere manier manifesteert dan via het machtsdenken van mensen. Maar bij de complotdenkers zie je dat ze zelf de redders zijn geworden. Ze zien zichzelf als een belangrijke profeet, als een boodschapper en misschien zelfs als Jezus zélf. Sommige zullen daarbij geweld niet schuwen.

In de persoonlijke groei van mensen en ook in de groei in het christelijk geloof zie je dat mensen steeds beter leren omgaan met goed en kwaad in zichzelf en dat in levens van anderen. We hebben allemaal goede en minder goede kanten. Dat is een voluit Bijbels gegeven. Complotdenkers lijken die groei niet te hebben kunnen meemaken. De wereld is zwart-wit, goed of fout.

Deels ontleend aan een artikel in het Nederlands Dagblad van vrijdag 14 januari 2022 door Hanke van den Broek. 

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

4 gedachten over “Christelijk complotdenken”

  1. Ik vergelijk dat vaak met het oude en het nieuwe testament. In het oude testament is alles nog zwart wit. Het is eten of gegeten worden, oog om oog enz. Het nieuwe testament geeft hiervoor een alternatief, zodat je niet meer bent overgeleverd aan je basis emoties, fight, flight etc. Zodat je meer vrijheid kan ervaren en meer keuzes hebt. Niet meer zo automatisch leert reageren enz enz.

  2. De religies lenen zich ook goed voor complot theorieën. Vóór de religieuze hervorming in Europa zag de kerk van Rome vele complotten tussen burgers (vaak vrouwen) en wat zij aanzagen voor de duivel. Tijdens de hervorming zagen ze complotten van mensen die de wereldheerschappij van de Roomse kerk wilden aantasten. Na de hervorming zag de kerkleiding in overwegend protestante gebieden de Katholieke kerk weer als complottisten die wereldheerschappij wilden. Om maar een piepkleine selectie van religies te noemen. De religies hebben niet zelden bijgedragen aan complot theorieën.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: