Driekoningen

Vandaag wordt in sommige kerken Driekoningen gevierd. En buiten de kerk is het de laatste dag dat de kerstzegels zonder toeslag gebruikt mogen worden. 

In sommige landen wordt Driekoningen uitbundiger gevierd dan in Nederland. Zelfs met speciale kleding, versierselen en speciaal gebak. Maar in Nederland merk je er weinig van. Daarom ga ik vandaag maar eens naar België om te kijken of ik daar wél iets zie van de drie koningen.

‘Waar is hij die als koning van de joden is geboren? Want wij hebben zijn ster gezien in het oosten en wij zijn gekomen om hem te aanbidden.’ 

De drie koningen worden ook wel de drie wijzen uit het oosten genoemd. Maar daar heb ik een vraag bij. Waar staat eigenlijk dat het drie wijzen waren? Dat hebben we geleerd uit de kinderbijbel, maar het staat echt nergens in de Bijbel. De Encyclopedia Brittanica heeft het over twaalf magiërs. Dat kan net zo goed.

Er wordt ook niet in de Bijbel gezegd dat het om drie koningen gaat. Dat is er in de kerkelijke traditie van gemaakt. Het zou kunnen zijn dat het om astrologen gaat, maar dat weten we ook niet. De namen van de heren zijn ook onbekend, al zegt de traditie dat het om Caspar, Melchior en Balthasar zou gaan.

Ik denk dat omdat de mannen goud, wierook en mirre meebrachten (vertaling uit 1951). Alsof de één goud mee nam, de ander wierook en de derde mirre. Er kan een associatie zijn ontstaan met het aantal van drie. Niks mis mee, maar we weten het gewoon niet.

Maar het is wel bijzonder dat mannen uit een ver land op zoek gingen naar Jezus. 

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: