De U is van Urk

Ja, waarom geen Urk? Uithuizen en Usquert heb ik al beschreven, en de vorige letter uit het alfabet was Termunten. Allemaal provincie Groningen. Dus toch maar een overstap naar een andere provincie: de provincie Flevoland.

Woensdag was ik bij een heuse Urker op de koffie. De man is 90, heeft al zijn haren nog en is bovendien van top tot teen zeer vitaal. Alleen durfde hij niet meer het dak op om een dakpan recht te leggen. Ik durfde dat ook niet en ik ben nog maar bijna pas 72.

Baken in zee: de vuurtoren van Urk

Hoe je het wendt of keert: Urkers zijn een bijzonder volk. De Urker van woensdag maakte zelfs melding van een aantal bijzonderheden in het sociale verkeer die mij nog niet waren geopenbaard. Urkers wonen ook nog altijd op een eiland. Daarom heet het ‘op Urk’. Maar de mensen op Wieringen hebben vaak ook nog het idee dat ze anders zijn dan de rest van Nederland. Ik heb trouwens ontdekt dat wij ook op een eiland wonen. Er loopt een sloot om onze wijk heen. Tijd voor een eigen identiteit.

Toen ik een aantal weken geleden een kritische noot plaatste over het grote aantal mensen van Urk dat opeens met covid-19 in het ziekenhuis belandde leidde dat tot een hele reeks aan boze reacties. Kom niet aan Urk! Ik citeerde slechts een Urker huisarts, trouwens. Die heeft het nu mogelijk minder druk.

Gisteren bleken verschillende leden van de gemeenteraad van Urk erg boos te zijn over een door de gemeente belegde informatie-avond over de gevolgen van corona. Het onderwerp ligt kennelijk erg gevoelig en dan moet je het onder de tafel vegen. 
Straatbeeld op Urk

De Urkers mogen zich eilanders voelen, ze mogen ook blij zijn dat er gepolderd is. Het inwonertal groeit zó hard dat de inwoners niet meer op het eiland pasten. Ook niet omdat Urkers graag in grote huizen met ruime tuinen wonen. Momenteel telt Urk bijna 22.000 inwoners, in 1995 waren dat nog maar 14.000 inwoners. De plaats heeft de grootste vissersvloot van Europa, maar de meeste schepen liggen niet in de haven van Urk, maar in havens zoals Den Helder en Lauwersoog. Daarna fietsen de vissermannen de laatste kilometers naar huis.

Het strand van Urk op een zomerse dag

Urk is de meest kerkse gemeente van Nederland. Er zijn veertien kerkgenootschappen vertegenwoordigd en je kunt op zondag in 21 kerkgebouwen twee en soms drie keer naar de kerk. Dat komt ook uit in het stemgedrag van de inwoners. Bijna 55% stemde bij de laatste verkiezingen SGP. Ook bekend is dat Urkers zich nogal eens aangetrokken voelen tot partijen die oppositie voeren: 23% stemde FvD of PVV. Bekende seculiere partijen als VVD, D’66, PvdA, Groen Links en SP kregen bij de verkiezingen samen slechts enkele tientallen stemmen.

Urk, gezien vanaf de kust ten oosten van Lelystad

Helaas zijn vrede en rust niet bij iedereen doorgedrongen en wordt er niet altijd op zondag goed naar de dominee geluisterd. Zo werden er in 2020 maar liefst 140 gevallen van vernieling door de politie geregistreerd. Er werden honderd gevallen van fraude vastgelegd in politiedossiers. Ook mijn fiets is niet veilig op Urk: er werden dertig (brom)fietsen gestolen. Dat is allemaal niet best.

Ik ben meerdere malen door Urk gefietst. De mooiste (over) tocht was met de varende klipper die in de zomer de verbinding onderhoudt tussen Urk en Henkhuizen. Daar was behoorlijk wat werk aan de winkel om de zeilen te hijsen. 

Auteur: henk50

Ik ben orthopedagoog/GZ-psycholoog. Vanaf 1975 heb ik gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Schrijven is een hobby en een ontspanning voor mij, vandaar dat ik het niet kan laten om dagelijks iets te schrijven, meestal ook op mijn weblog. Omdat ik zo lang in 'de zorg' heb gewerkt heb ik veel zogenaamde casuïstiek ter beschikking. Soms gebruik ik voorbeelden uit de dagelijkse praktijk op mijn weblog, maar de beschrijvingen zijn altijd vermengd met andere -vaak gedateerde - verhalen. Er komen dus geen één-op-één verhalen voor. Dat zou ook niet mogen vanwege het beroepsgeheim. De namen die ik gebruik zijn altijd gefingeerd. De pedagogische en psychologische voorbeelden hebben dus wel enig waarheidsgehalte, maar ze hebben de pretentie om toch onherkenbaar te zijn. Mocht de lezer toch iemand herkennen, dan is dat waarschijnlijk toeval. Een enkele keer zijn voorbeelden van dialogen geheel gefingeerd. Uit de privésituatie wordt slechts zeer beperkt iets vermeld, waarbij ik met name zorgvuldig om ga met fotomateriaal. De namen van mensen die reageren worden nooit door mij doorgegeven aan derden, ze blijven in mijn afgesloten Wordpress-domein.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: